TenneT


Loodzwaar transport Westland geslaagd

19-09-2010 Het transport van de drie transformatoren voor het nieuwe 380kV-station Wateringen is goed verlopen. Van vrijdag 17 september tot en met zondag 19 september vond dit bijzondere transport plaats vanaf Hoek van Holland door het Westland naar hoogspanningsstation Wateringen. Deze operatie, uitgevoerd door Mammoet transport, verliep volgens planning onder grote publieke belangstelling. Naar schatting hebben meer dan tienduizend mensen een deel van het transport bekeken. Gedurende de voorbereiding en de uitvoering van het transport waren meer dan 200 personen betrokken. Verder is intensief samengewerkt met betrokken gemeenten en Provincie Zuid-Holland om alles zo goed mogelijk te laten verlopen en de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Vier noodbruggen, diverse verkeerslichten verwijderd Tijdens het megatransport was het noodzakelijk om twee provinciale wegen af te sluiten en om omleidingen in te stellen voor het doorgaand verkeer. Op de afgesloten wegen zijn onder meer vier noodbruggen gebouwd om de loodzware transformatoren van 330 ton te vervoeren. Per noodbrug was ongeveer 16 uur nodig om op en af te bouwen. Ook zijn diverse verkeerslichten en -borden tijdelijk verwijderd en zijn diverse bovenleidingen van tramverbindingen tijdelijk losgemaakt. Om zo efficiënt mogelijk te werken, is op meerdere plaatsen tegelijk gewerkt aan het aanpassen van de wegen.

Grote publieke belangstelling
Het hele transport vond plaats onder grote publieke belangstelling. Zowel bij het vertrek uit de haven van Hoek van Holland als het transport in de nachtelijke uren trok veel bekijks. De meeste belangstelling ging uit naar het transportgedeelte in Poeldijk op zaterdagavond, waar het transport rond 23.00 uur de vierde brug passeerde.


1 miljard aan investeringen in Randstad
De transformatoren staan op het nieuwe 380kv-station in Wateringen. Dit station wordt in de komende periode afgebouwd en wordt naar verwachting in 2011 in gebruik genomen. Dit station is onderdeel van de totale investeringen van ongeveer 1 miljard euro, die TenneT doet in het hoogspanningsnet in de Randstad. In juli en september 2009 vonden soortgelijke transporten plaats richting station Westerlee en Bleiswijk. Het hoogspanningsstation in Westerlee is inmiddels in gebruik genomen.

Op zaterdagavond was er een speciale bijeenkomst voor betrokkenen georganiseerd. Roel Wolters en Ralph Harrewijn (beiden TenneT) en Maarten Hegeman (Mammoet) hebben aan de meer dan 100 aanwezigen informatie gegeven over Randstad380kV, station Wateringen en het transport. Vervolgens heeft het hele gezelschap de passage gekeken van de transformatoren bij brug 4 in Poeldijk.

100919 Megatransport1

100919 Megatransport2