Ingezonden persbericht


Persbericht

SUBMARINO van Thomas Vinterberg
naar een boek van Jonas T. Bengtsson
wint Dioraphte Film & Literatuur Award Film by the Sea

MovieSquad Award voor CELL 211

DELTA Shorts DELTA Young Talent Award en Publieksprijs voor OFF ROAD van Martijn Smits

DELTA Shorts Shooting Star Film Award
voor 1DAG van Jurriaan Kamps

Ruben Schouw wint Scenario Masterclass met BROTHERS IN ARMS

Jean-Claude Carrière neemt Lifetime Achievement in ontvangst

PZC Beste Literatuurverfilming 2009-2010 voor PRECIOUS van Lee Daniels Actrice Gabourey Sidibe neemt Award in ontvangst

Dioraphte Film- en Literatuur Award voor Submarino De Dioraphte Film- & Literatuur Award van Film by the Sea is dit jaar toegekend aan Submarino van Thomas Vinterberg naar het gelijknamige boek van Jonas T. Bengtsson (scenario Tobias Lindholm en Thomas Vinterberg). Aan de Dioraphte Film- en Literatuur Award is een bedrag van ¤ 5.000,- euro verbonden en een beeldje van de hand van kunstenaar Aat Velthoen. Tijdens het Award Ceremony Dinner van Film by the Sea op vrijdagavond 17 september nam acteur Jakob Cedergren die een hoofdrol in de film vertolkt, de Award in ontvangst.

Vinterberg vertelt in Submarino het verhaal van twee broers, Nick en Martin. Beide mannen zijn opgegroeid in een familie die uit elkaar is gescheurd door een tragische gebeurtenis. Als volwassenen leven de broers afgezonderd van elkaar in Kopenhagen. Wat hen bindt, is hun gezamenlijke strijd om hun leven leefbaar te maken.

De jury beschreef de film in haar rapport als volgt: "Een film die iedereen zéér aanspreekt omdat daarin enkel concessie was gedaan aan de werkelijkheid. Een film die desondanks ontroerde door zijn lichtheid. Een actuele film over verslaving waaraan de jury ook bijna verslaafd raakte."

Distributeur: ABC / Cinemien, voor contact: Gideon Querido van Frank (gideon@cinemien.nl / 020-5776010) Releasedatum: 16 september - Zie ook: www.submarino.nl

Voor de Film- & Literatuurcompetitie waren dit jaar elf films geselecteerd: After the Waterfall - Simone Horrocks, The American - Anton Corbijn, Cell 211 - Daniel Monzón, Coeur Animal - Séverine Cornamusaz, Envy - Zeki Demirkubuz, Submarino - Thomas Vinterberg, Tamara Drewe - Stephen Frears, The City of your Final Destination - James Ivory, The Killer Inside Me - Michael Winterbottom, The Tree - Julie Bertuccelli en Winter's Bone - Debra Granik.

De jury van de Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie bestond ook dit jaar uit gerenommeerde namen uit de wereld van film en literatuur: Johanna ter Steege, Rosita Steenbeek, Franca Treur, Marjan Berk, Mark de Cloe, Kees van Kooten en vaste juryvoorzitter Rinus Ferdinandusse.

MovieSquad Award voor Cell 211
Cell 211 (Daniel Monzón, Spanje/Frankrijk, 2009) heeft de MovieSquad by the Sea Award 2010 gewonnen. Dat maakte de jongerenjury van Film by the Sea op vrijdagavond 17 september tijdens de MovieSquad Night in Vlissingen bekend.

De MovieSquad bestond uit vijf jongeren: Gijs van Luinen (16), Simone Maas (16), Lieke van Rossum (15), Laura Tjodikromo (15) en Yade Rotte (15). Zij keken niet alleen films, maar discussieerden er ook over.

Zij kozen de winnaar uit 11 films van het hoofdprogramma van het festival. De jury nomineerde naast de winnende film ook Exit through the giftshop (Banksy, VS/Groot-Brittannië, 2010) en Brotherhood (Nicolo Donato, Denemarken, 2010). De jury zei over de film: "Het acteerwerk is erg sterk, de acteurs zijn goed gecast en de personages ontwikkelen zich door de film heen van types naar karakters. Hoewel het verhaal maar slechts één dag beschrijft, blijft het boeiend en spannend tot het einde."

Distributeur: ArtiFilm (Piet Bijlholt / Hans Kok, 06 23885005)

DELTA Shorts
DELTA Shorts, de korte filmcompetitie van Film by the Sea voor filmmakers tot 35 jaar kende meerdere awards.

DELTA Young Talent Award (¤ 1000,-): Off Road van Martijn Smits Shooting Star Film Award (¤ 1000,-): 1Dag van Jurriaan Kamps Publieksprijs: Off Road van Martijn Smits
Beste acteur (reis naar Turkije): Jasper van der Heijden in Vent Beste actrice (reis naar Turkije): Laura Branderhorst in On Air Beste Scenario (ondertiteling van de film): Eikel van Nathalie Pleunis WRNXt aanmoedigingsprijs : Ruwan Heggelman voor Het Snoepmonster

Scenario Masterclass
Onder leiding van Chiem van Houweninge werkte een kleine groep schrijvers gedurende het festival bijna een week lang aan een scenario gebaseerd op een bestaand kort verhaal. Ruben Schouw won uiteindelijk de Masterclass met Brothers in Arms.

Lifetime Achievement Award voor Jean-Claude Carrière Vrijdagavond 17 september is tevens de achtste Lifetime Achievement Award van Film by the Sea uitgereikt aan scenarist Jean-Claude Carrière. Deze Franse scenarist heeft een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan met onder andere veel literatuurverfilmingen. Jean-Claude Carrière was aanwezig bij het Award Ceremony Dinner om de award in ontvangst te nemen.

PZC Beste Literatuurverfilming
Via de site van de Provinciale Zeeuwse Courant kon gestemd worden op de favoriete literatuurverfilming van het seizoen juli 2009 - juni 2010. Het publiek koos massaal voor Precious van Daniel Lee. Actrice Gabourey Sidibe was vrijdagavond 17 september aanwezig om de award in ontvangst te nemen.

De Raad van Toezicht van Film by the Sea bestaat uit: Marjet van Zuijlen, Ad Weststrate, Frans Afman, Hans Pos en Henk Kloosterziel. Voorzitter is Kees Izeboud.

De directie bestaat uit Leo Hannewijk (festivaldirecteur) en Hans Houmes (financieel directeur).

Film by the Sea wordt mede mogelijk gemaakt door:
DELTA NV, Gemeente Vlissingen, Provincie Zeeland en het VSB-fonds.




Ingezonden persbericht