Nederlandse Tafeltennisbond


Li Jie en Elena Timina verslaan titelhouders en staan in dubbelfinale EK
18-9-2010

Li Jie en Elena Timina hebben zaterdag na een bloedstollende strijd de dubbelspelfinale bereikt bij de Europese kampioenschappen tafeltennis. In het Tsjechische Ostrava versloegen de Nederlandse speelsters met 4-3 het als eerste geplaatste koppel Daniela Dodean en Elizabeta Samara. ,,Wij zijn geweldig trots op deze overwinning vooral, omdat het een prachtige wedstrijd was", zei een blije maar moegestreden Timina na de zege op de titelverdedigsters.

Li Jie en Elena Timina maakten hun grote droom waar: EK-finale dubbelspel bereiken. (FOTO: © Manfred Schillings / NTTB)

Nog nooit won een Oranjekoppel de gouden medaille in het dames dubbelspel bij de EK. Bettine Vriesekoop was daar in 1982, 1986 en 1996 dichtbij. Oranje's boegbeeld verloor aan de zijde van respectievelijk Sandra de Kruiff, de Tsjechische Marie Hrachova en Emily Noor echter drie keer de eindstrijd. Naast deze zilveren medailles wonnen Vriesekoop en Mirjam Hooman in 1992 brons.

De eerste damesdubbelfinale in veertien jaar met Nederlandse inbreng kwam zaterdag na een mooi schouwspel tot stand. De aanvallend ingestelde Roemeense speelsters en de strakke verdediging van de Oranjevertegenwoordigsters bracht de 2000 toeschouwers in de CEZ-Arena in vervoering.

In de eerste twee games hadden Li en Timina weinig vat op het de topspinballen van Dodean en Samara. Desondanks werd de tweede game met een ouderwets emotioneel opererende Timina met 14-12 gewonnen. ,,We waren erg stijf in het begin en legden teveel ballen te hoog in het midden van de tafel terug. Dat was vragen om moeilijkheden'', zei Li Jie.

De 26-jarige Arnhemse groeide in het duel en met de felle strijd van Timina als tweede ingrediënt begon het te lopen. In de derde game werd weliswaar nog een 7-2 voorsprong verknoeid (9-11), maar daarna werden de pijlen gericht op Dodean die door vermoeidheid foutjes begon te maken. Het resulteerde in tweemaal gamewinst (11-9 en 11-5).

,,We kregen het voor elkaar om de ballen goed te spreiden en ze ook laag te houden. Het was een uitputtingsslag, maar die is vaak wel in het voordeel van defensieve spelers", zo benoemde Timina de ommekeer in de wedstrijd.

Toch wonnen de Roemeensen daarna weer (9-11) en moest de zevende game de beslissing brengen. Li Jie en Elena Timina begonnen sterk (5-1) en konden de voorsprong tot het einde behouden. Bij 10-9 wisten ze het derde matchpoint te benutten.

De eindstrijd wordt een loodzware opgave tegen Ruta Paskauskiene en Oksana Fadejeva. De als vierde geplaatste combinatie uit Litouwen/Rusland won al eens overtuigend van het Oranjeduo. Ze zijn volgens Li Jie bijna ongrijpbaar voor een verdedigend ingesteld koppel. ,,Het gaat bijzonder lastig worden, maar het blijft wel een finale dus er kan van alles gebeuren."

Uitslagen EK 2010, enkel- en dubbelspel zaterdag 18 september Dames, enkelspel halve finales
Li Jie/Elena Timina (Ned, 7) - Dodean/Samara (Roe, 1) 4-3 (5-11 14-12 9-11 11-9 11-5 9-11 11-9)

Dames, dubbelspel finale
zon 19 sep (13:30): Li Jie/Elena Timina (Ned, 7) - Paskauskiene/Fadeeva (Lit/Rus, 4)

NTTB/HH