Nederlandse Tafeltennisbond


Zilveren dubbelmedaille Li Jie/Elena Timina kroon op Oranjesuccessen 19-9-2010

Li Jie en Elena Timina hebben in het Tsjechische Ostrava beslag gelegd op de zilveren EK-medaille in het dubbelspel. De Nederlandse tafeltennissters waren in een tactisch steekspel niet sterk genoeg om de Russische Oksana Fadejeva en de Litouwse Ruta Paskauskiene te verslaan: 0-4 (7-11 9-11 7-11 4-11). ,,We werden uitgeplaatst en kregen nauwelijks de kans om zelf af en toe de aanval te zoeken'', keek Timina terug op de eindstrijd.

Geen winst in de finale, maar Li Jie en Elena Timina zijn trots op het dubbelzilver.

De EK-medaille van Li Jie en Elena Timina is de vierde met een zilveren kleur in het dames dubbelspel. Bettine Vriesekoop ging hen in 1982, 1986 en 1996 voor aan de zijde van respectievelijk Sandra de Kruiff, de Tsjechische Marie Hrachova en Emily Noor. Naast deze zilveren medailles wonnen Vriesekoop en Mirjam Hooman in 1992 brons.

In de CEZ-Arena had het Oranjekoppel de eindstrijd bereikt door zaterdag in een prachtig duel de titelverdedigsters Daniela Dodean/Elizabeta Samara met 4-3 te verslaan. Een herhaling van het mooie schouwspel tegen de Roemeensen werd het een dag later niet.

De tactiek van Fadejeva en Paskauskiene maakte een mooie wedstrijd volledig onmogelijk. Met hun afwijkende speelmateriaal - de zogenoemde korte noppen op de backhandkant van het batje - werden alle ballen kort achter het net gelegd en zo kwamen Li en Timina geen moment in de wedstrijd.

,,We wisten dat ze erg goed tegen verdediging zijn en dat het noodzakelijk was om zelf gevarieerd te plaatsen en met effect te wisselen'', vertelde Li Jie over het strijdplan. De 26-jarige Arnhemse hoopte dat er op die manier toch onrust in het spel van hun opponenten zou sluipen. ,,Ze speelden helaas heel goed en alles kwam weer terug."

Alleen in de tweede game hadden de Nederlandsen een kleine kans om het wedstrijdbeeld om te draaien, maar Li en Timina stonden net aan de verkeerde kant van de score: 9-11. Na de gouden medaille in het landentoernooi sloot Oranje de succesvolle EK dus af met een mooie zilveren medaille. ,,Nu ben ik teleurgesteld, maar uiteindelijk zal ik blij en ongelofelijk trots zijn hierop'', zei Timina.

De strijd in het dames enkelspel werd na een lang gevecht gewonnen door Viktoria Pavlovitsj. De Wit-Russische, verantwoordelijk voor de uitschakeling van Linda Creemers, kroonde zich voor het eerst in haar carrière tot Europees kampioene. Ze versloeg de Oostenrijkse Liu Jia met 4-3.

De succesvolle Nederlandse ploeg arriveert maandagavond weer op Sportcentrum Papendal.

Uitslagen EK 2010, enkel- en dubbelspel zondag 19 september

Dames, dubbelspel finale
Li Jie/Elena Timina (Ned, 7) - Paskauskiene/Fadejeva (Lit/Rus, 4) 0-4 (7-11 9-11 7-11 4-11)

Dames, enkelspel finale
Viktoria Pavlovitsj (WRu, 11) - Liu Jia (Oos, 5) 4-3 (14-12 11-4 7-11 13-11 3-11 9-11 11-7)

NTTB/HH