Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam/Zaandam, 19 september 2010

Hilda Kibet en John Mwangangi winnaars
26e Dam tot Damloop

De 26e Dam tot Damloop kenmerkte zich door een felle strijd. De vrouwen waren gebrand op een overwinning in de traditionele man-vrouw wedstrijd, maar onderling knokten de dames en de heren tot aan de finish. Hilda Kibet won de 10 Engelse Mijl in 51.30 van ondermeer Lornah Kiplagat. John Mwangangi won het op de eindstreep van Moses Masai, de winnaar van vorig jaar. Beiden liepen respectievelijk 45.26 en 45.27. In totaal schreven 35.000 deelnemers zich in voor de Dam tot Damloop, georganiseerd door Le Champion.

Op een paar buitjes na, werden de deelnemers eigenlijk alleen maar nat van het zweet. Het was goed loopweer. De vrouwen startten 5.46 minuten eerder dan de mannen vanaf de Prins Hendrikkade. Lornah Kiplagat en Hilda Kibet gingen direct hard van start, met in hun kielzog de Ethiopische Mestewat Tufa. Even zaten ze zelfs onder het wereldrecordschema, opgejaagd door de Kenianen Moses Masai, John Mwangangi en de Ethiopiër Ayele Abshero. Na 11 kilometer liepen Kibet en Kiplagat alleen en wilde Kiplagat aanzetten, maar verrekte daarbij haar kuitspier. Niet ernstig, ze kon doorlopen, maar haar tempo zakte. Kibet zag haar kans schoon en ging ervandoor. 'Met nog 500 meter te gaan, hoorde ik de mannen vlak achter me en wist dat ik de man-vrouw wedstrijd niet kon winnen. Ik ben blij met deze overwinning. Ik ga me nu voorbereiden op de marathon van Frankfurt eind oktober.' Het was vier jaar geleden dat een Nederlandse atlete de winst voor zich opeiste tijdens de Dam tot Damloop. Destijds, in 2006, was het Kiplagat. 'Vandaag heb ik gemengde gevoelens. Het tempo lag hoog, ik voelde weer mijn oude vorm. Tot ik last kreeg van de kuit. Ik wilde per se finishen, want uitstappen is pas echt teleurstellend', aldus Kiplagat die 52.03 liep. Derde werd Mestawat Tufa in 52.43. Derde Nederlandse was Merel de Knegt in 56.02. Het was dus John Mwangangi wiens naam de boeken in gaat als winnaar. En als het aan hem ligt, staat zijn naam binnenkort in het geheugen van elke atleet en atletiekliefhebber gegrift. 'Op de startlijst stonden grote namen, maar ik kon ze weerstaan', zo sprak hij na afloop trots. De 19-jarige Ethiopiër won dit jaar al meerdere wedstrijden en had op de laatste honderd meter de langste adem. Met een seconde voorsprong moest Moses Masai zijn meerdere erkennen in Mwangangi. Vlak daarachter finishte Abshero in 45.33. Beste Nederlander was Koen Raymaekers die een persoonlijk record liep van 47.51. 'Ik heb bewust gekozen om in de groep te blijven en niet te hard van start te gaan. Ik wilde graag onder de 48 minuten.' Tweede Nederlander werd Patrick Stitzinger in 48.08. Derde is Tom Wiggers geworden (48.44). De man-vrouw wedstrijd werd dit jaar gewonnen door een man. De winnaar overall was John Mwangangi met een verschil van 18 seconden ten opzichte van Kibet.

De duizenden recreatieve lopers die de toppers volgden, genoten zichtbaar van de aanmoedigingen, de spandoeken, de muziek en de toejuichingen van de 200.000 enthousiaste toeschouwers. De Dam tot Damloop staat synoniem voor feest en dat vierden iedereen weer met z'n allen.

Tijdens het Dam tot Dam weekend van Le Champion zijn er in totaal 55.000 sporters in actie gekomen. Op zaterdag tijdens de Dam tot Dam Wandeltocht hadden zich 15.000 wandelaars aangemeld. Op zondag fietsten 5.000 deelnemers mee tijdens de Dam tot Dam FietsClassic en even later startten de 35.000 lopers voor hun Dam tot Damloop.

De 27e Dam tot Damloop wordt gehouden op zondag 18 september 2011.

Foto's Orange Pictures:
Winnaar 26e Dam tot Damloop John Mwangangi
Winnares Hilda Kibet

Noot aan de redactie (