Familieconcert De Betoverde Stevenskerk


NIJMEGEN, 20100909 -- Op zondag 19 september 2010 is om 15.00 uur in de Sint Stevenskerk in Nijmegen het gratis familieconcert De Betoverde Stevenskerk te beleven. Het concert is vooral bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar en hun ouders. Verteller Donderelf (artiestennaam van Philip van der Zee), violist Judith Steenbrink en organist Tineke Steenbrink gaan met de kinderen op pad door de grote kerk op zoek naar geheimzinnige plekken die hun spannende verhalen prijsgeven.

De Stevenskerk, die kerk met die hoge toren midden in de stad, is oud. Veel ouder dan je opa, en ouder zelfs dan de opa van je opa. En als je opa al zoveel spannende verhalen kan vertellen, over alles wat hij heeft meegemaakt, dan kan de Stevenskerk nog veel meer verhalen vertellen over wat zij heeft meegemaakt van wat er is gebeurd in de kerk en in de stad Nijmegen.
Verteller Donderelf gaat met zijn muzikanten en met de kinderen op pad door de grote kerk. Langs de rijen dikke hoge pilaren, de kleurig gebrandschilderde ramen, de verstopte kapelletjes en een orgel met heel veel blinkende pijpen.. Zij toveren de lang geheim gehouden verhalen tevoorschijn. Wat hebben de dikke pilaren van bovenaf allemaal gezien beneden in de kerk? Wat hebben de gebrandschilderde ramen gezien van wat gebeurde buiten de kerk? Wat gebeurde er in de kleine kapelletjes, verstopt in de dikke muren? Wat hebben al die pijpen van dat grote orgel gehoord?
Donderelf vertelt met zijn muzikanten violist Judith Steenbrink en organist Tineke Steenbrink de verhalen. Over hoe de maan in de put viel. Over de orgelbouwer die het beste orgel van de wereld kon bouwen, en over nog veel meer.
Donderelf is de artiestennaam van Philip van der Zee. Hij heeft een uitgebreid repertoir aan voortstellingen voor jong en oud en heeft onder meer in Archeon in De Efteling voorstellingen verzorgd. Donderelf neemt mensen mee op reis door de Middeleeuwen, naar het begin ter tijden, naar vreemde culturen, naar een tijd van eenvoud, verwondering, sprookjes en legendes.
Tineke en Judith Steenbrink werken vaker samen met Donderelf. Tineke vormt samen met haar eeneiige tweelingzus Judith Steenbrink (viool) Ensemble Séverin. Tineke Steenbrink studeerde orgel aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en klavecimbel aan de Hochschule für Musik Köln (met ondersteuning van het Fonds voor de Podiumkunsten, VSB-beurs). Met het behalen van het `Konzertexamen' werd deze studie met de hoogste onderscheiding in 2004 afgerond. Tineke is medeoprichter van Holland Baroque Society. Zij verleende haar medewerking aan o.a. Cappella Amsterdam, Concerto Köln, Real Filharmonía de Galicia en The King's Consort. Sinds 2006 is zij als hoofdvakdocent klavecimbel, basso continuo en coach kamermuziek verbonden aan het Artez conservatorium Zwolle. Zij is als organist regelmatig solistisch werkzaam. In de St Martinuskerk Cuijk, waar zij het beroemde Severijn-orgel uit 1650 bespeelt, is zij aangesteld als organiste titulaire.
Judith Steenbrink studeerde viool aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en vervolgens aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Zij nam deel aan de 2001-2 European Union Baroque Orchestra tournee waarmee zij concerten, radio, tv en cd opnames door de hele wereld maakte. Sindsdien speelt zij in barokorkesten zoals Concerto Copenhagen, Les Talens Lyrique, B'rock en The Amsterdam Baroque Orchestra. Ook is zij als concertmeester vebonden aan de European Union Baroque Orchestra en Tallinn Baroque Orchestra. Zij speelt in het kamermuziek ensemble Movimento. Judith en Tineke zijn samen een van de oprichters van Holland Baroque Society.

Nijmeegse Orgelkring





Ingezonden persbericht