Gemeente Den Haag

Persbericht

Den Haag kiest voor gezond en duurzaam vervoer op Autovrije Dag

Gepubliceerd: 14 september 2010 Laatste wijziging: 17 september 2010


Zondag 19 september 2010 is de landelijke Autovrije Dag. De gemeente Den Haag doet ook dit jaar weer mee onder het motto `Gezond op weg'. De opening van het feestelijke programma wordt verricht door wethouder Rabin Baldewsingh (Duurzaamheid).

Met de Autovrije Dag wil de gemeente alle Hagenaars stimuleren om meer gebruik te maken van duurzaam vervoer zoals de fiets en het openbaar vervoer.

Wethouder Baldewsingh: "Als we allemaal wat vaker de auto laten staan, betekent dat minder uitlaatgassen en dus gezondere lucht om in te ademen. Schoon vervoer is van levensbelang voor een gezonde stad Den Haag."

Autovrije Dag

De Autovrije Dag is een jaarlijks terugkerend evenement, niet alleen in Den Haag, maar ook in veel andere Nederlandse steden. Auto's kunnen behoorlijk vervuilend zijn, dus af en toe de auto laten staan helpt. Vooral als steeds meer mensen dat vaker doen. Met de Autovrije Dag wil de gemeente zoveel mogelijk inwoners op een aansprekende manier informeren over gezond en duurzaam vervoer.

Er is een uitgebreid feestelijk programma voor de gehele familie, dat zich afspeelt rondom de Hofvijver en op het Plein.

Programma op hoofdpodium op het Plein

13.00 uur Start feestelijke programma, opening door wethouder Rabin Baldewsingh (Duurzaamheid)

13.15 uur Spinning Workshops met Michael Boogerd

14.30 uur Muziek door DJ

15.00 uur Skate Dance Show

15.15 uur Muziek door DJ

15.45 uur Livemuziek Berget Lewis (ex Total Touch)

16.15 uur Muziek door DJ

16.25 uur Prijsuitreiking elektrische scooter

16.30 uur Livemuziek door 3JS

17.00 uur Einde programma en Haagse binnenstad bereikbaar voor auto's

Prijzen

Via een loterij of door meedoen met activiteiten zijn prachtige prijzen te winnen zoals 150 NS dagkaarten, 150 HTM OV-chipkaarten en één elektrische Scooter!

Activiteiten

Plein:

* Oxygenbar (proef zuurstof)

* Park to Play (bestuur een auto in een interactief spel)
* Wielerspel `bekend van Holland Sport` (win de mini Tour de France)
* Gezondheidsplein (activiteiten, advies en informatie over gezonde leefstijl)

Lange Vijverberg/korte Vijverberg:

* Kinder Paradijs (fitness voor kinderen, skippyballen, steltlopen, schminken & gezond snoepparadijs en ijskar, workshops: bidon en/of (eigen) fiets versieren, zonne-auto maken)

* Gezond en duurzaam vervoer (waterfietsen op Hofvijver, elektrische modelboot maken, demonstratie van solarboot, proefrit in elektrische, hybride auto's en segway's, informatie over NS OV-fiets, fietskoeriers, showroom van innovatieve karts van TU Delft (Hydro auto en zonne-auto), Haagse Hogeschool (Hydro cruiser) en Hofstad Lyceum (eco-auto)

* Wandelingen & Fietstochten (ontdek de binnenstad met gidsen van `t Gilde en Fietsersbond)

Buitenhof:

* Duurzaamheidsmarkt (praktische tips om energie en geld te besparen). Komt u in iets groens gekleed? Dan mag u een gratis Groen Cadeau uitzoeken, op = op

* Bioscoop Pathé, gratis film `The Age of Stupid'. Na de film is er een paneldiscussie met o.a. Wubbo Ockels (TU-Delft), wethouder Rabin Baldewsingh (Duurzaamheid), Eloy van Raamsdonk (NS regiodirecteur Zuid Holland) en Willem de Jager (Stichting TeleWerkForum - Het Nieuwe Werken) over de toekomst van het duurzame vervoer in onze stad

* Rollerdisco workshop

Hofplaats:

* Testparcours elektrische fietsen en scooters

Binnenstad Autovrij

Een deel van de Haagse binnenstad is van 12.30 tot 17.00 uur afgesloten voor auto's. Voor een overzicht van het autovrije gebied www.denhaag.nl/autovrijedag> bereikbaarheid binnenstad.

Om bezoekers te stimuleren om op een zo schoon mogelijke manier naar de Haagse binnenstad te komen, is het parkeren bij P+R Hoornwijck gratis, evenals het vervoer van de parkeerplaats naar de binnenstad met het OV.

Duurzame mobiliteit

Gemeente Den Haag heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Schoner, minder verkeer en een betere doorstroming zijn de drie pijlers van het beleid om de luchtkwaliteit te verbeteren. Kiezen voor schoon vervoer kan op vele manieren. De gemeente geeft zelf al het goede voorbeeld: ruim 80 bedrijfsauto's rijden al op aardgas. Daarnaast krijgen alle medewerkers die in bedrijfsauto's rijden een training aangeboden in `Het Nieuwe Rijden'. Ook werkt de gemeente mee aan een schoner openbaar vervoer. Momenteel rijden er al 62 HTM bussen op aardgas.

Kortom: Gemeente Den Haag werkt hard aan een schone en duurzame stad!

Kijk voor meer informatie op:

* www.denhaag.nl/autovrijedag

* www.denhaag.nl/klimaat

* www.denhaag.nl/lucht