KNHS

Friese tuigkampioenen maken extra spektakel op Hippiade Mennen

19 september 2010


ERMELO (KNHS) - Er zit een wereld van verschil tussen de manier van rijden en de wedstrijdvorm van mennen en tuigen. Toch ontmoetten de beide takken van wagengebonden paardensport elkaar tijdens de Hippiade Mennen op 18 september. Het was voor het eerst dat de Friese tuigpaarden categorie 4 niet aantraden op de Hippiade Aangespannen, die enkele dagen eerder op woensdag 15 september verreden was. Storend? Integendeel, de beleving en interesse voor elkaars sport was bij beoefenaars van zowel men- als tuigsport groot.

Drie kampioenschappen had de Friese tuigwereld nog tegoed: De open klasse Noord en Zuid, het damesnummer en de dubbelspannen. Hoewel de open klasse een breed deelnemersveld kende, waarin de kampioene van de regio Noord Margé Emmens met Topgazon Sam E. verstek liet gaan, stonden twee aanspanningen ver bovenaan het favorietenlijstje. Titelverdediger Davy G. met rijder/eigenaar Ad Geurts, en dekhengst Maurus 441 gereden door Edwin Gorter zouden de dienst moeten uitmaken. Een verwachting die niet helemaal klopte, ondanks het overrijden van de eerste vier na een voorlopige plaatsing. Een zeer constante en geweldige bewegende Maurus bleek met afstand de beste terwijl Davy, op weg naar zilver, nog sterk competitie kreeg van Jonker fan Lutke Peinjum in handen van Pieter Okkema. Een gelukkige Edwin Gorter verklaarde achteraf dat Maurus nog steeds verbeterd, maar in Ermelo zeer goed aanvulde.

Maurus komt niet uit in de damesklasse, Davy G., gereden door Willy van de Laar, wel. Het duo was titelverdediger en kreeg concurrentie van Topgazon Sam E. met Margé Emmens. Sam, niet gestart in de open klasse en fit, was de afgelopen maanden weer goed op dreef en zou een serieuze bedreiging kunnen vormen voor Davy. Een terechte verwachting gezien de hevige strijd die hengsten en rijdsters met elkaar aangingen. De één ontliep de ander niet zoveel en het kostte de jury enige moeite om tijdens het overrijden van de beste drie, waarbij Doeke met Saskia van Aart de derde was, de juiste volgorde te bepalen. Uiteindelijk prolongeerden Davy G. en Willy van de Laar hun titel, werden Topgazon Sam E. en Margé Emmens tweede en restte Doeke het brons.

Vier dubbelspannen die afgelopen jaar alle vier al eens vooraan stonden, deden een gooi naar de Nederlandse titel. Davy G. streed in zijn derde wedstrijd van de dag samen met Nicos G. tegen Jonker fan Lutke Peinjum en diens spanmaat Thorn v/d Noeste Hoeve, gereden door Pieter Okkema. Sjerp de Jong, evenals Okkema regelmatig actief in Fries kostuum en met de sjees, nam Ruben en Wobke mee, terwijl Age Bijl een imposant span voor de wagen had bestaande uit Lieuwe B en Manno B. Om tot een eindoordeel te komen had de jury een overkamping tussen Ad Geurts en Pieter Okkema nodig. Daarin bleek Geurts, ondanks de deftige bewegingen van Okkemas span, wederom de beste.

Auteur: Bart van der Hoek

Kampioenschap Open klasse
Naam paard Vader paard Eigenaar Rijder

1 MAURUS 441 Tsjalke J.Folmer,Lunteren Edwin Gorter,Lunteren
2 DAVY G. Folkert Ad Geurts,Beers Eigenaar

3 JONKER FAN LUTKE PEINJUM Jasper Nanne Osinga,Pingjum Pieter Okkema,Witmarsum

Kampioenschap Damesklasse
Naam paard Vader paard Eigenaar Rijder

1 DAVY G. Folkert Ad Geurts,Beers Willy v/d Laar
2 TOPGAZON SAM E Ulbert Weuring /Emmens,Nooitgedacht Margé Emmens
3 DOEKE Feitse Wim Broeren,Nieuwkuijk Saskia van Aart,Nieuwkuijk

Kampioenschap Dubbelspannen
Naam paard Vader paard Eigenaar Rijder

1 NICOS GDAVY G. FolkertFolkert Ad Geurts,Beers Eigenaar
2 THORN V/D NOESTE HOEVEJONKER FAN LUTKE PEINJUM AndriesJasper Okkema/Osinga,Witmarsum/Pingjum Pieter Okkema

3 WOBKERUBEN JelleFetse Sjerp de Jong,Witmarsum Eigenaar