Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Agenda

Workshop 'Risicomanagement'
Datum: Dinsdag 21 september 2010
Tijd: 15:00 - 21:00
Lokatie: Grand Hotel Karel V, Utrecht

GEEFT INZICHT IN WAT RISICOMANAGEMENT IS, WAT DE BEMOEIENIS VAN DE RvC MET RISICOMANAGEMENT MOET ZIJN EN HOE DE RvC TOEZICHT OP RISICOMANAGEMENT IN PRAKTIJK KAN BRENGEN

Inhoud
Adequaat risicomanagement is onderdeel van goed bestuur en dus ook van het toezicht door de RvC. Als commissarissen zich daarvan nog niet bewust waren, dan heeft de economische crisis alsnog het besef doen groeien dat risicomanagement belangrijk is. Maar wat houdt het concreet in en hoe hou je er toezicht op? De workshop is bedoeld om op deze vragen antwoord te geven. Er is aandacht voor de risico's die specifiek zijn voor woningcorporaties zoals renterisico's, risico's verbonden aan nieuw-bouwprojecten en verkoopstrategieën, imagoschade bij omstreden projecten, operationele risico's enz.
De RvC moet zich een oordeel kunnen vormen van de belangrijke risico's van de corporatie en de effectiviteit van het beheersen van die risico's. Dat vereist enige kennis van risicomanagement.

Risicomanagement is belangrijk, dat staat buiten kijf, maar het lijkt soms ook een hype. De workshop begint met een bezinning op wat risicomanagement is, wat het doel daarvan is en wat de RvC daarmee te maken heeft.
Vervolgens wordt u geïntroduceerd in concepten en methoden van risicomanagement. Het gaat om vragen als: Hoe identificeer je risico's? Hoe bepaal je hoe groot het risico is en hoeveel risico de corporatie kan en wil nemen? Welke mogelijkheden zijn er om de risico's te beheersen? Hoe is risicomanagement in de organisatie georganiseerd en hoe leeft het? Doel is niet om u in staat te stellen om risicomanagement uit te voeren, maar om u beter in staat te stellen het risicomanagement in uw corporatie te beoordelen en tijdig te signaleren wanneer ingegrepen moet worden. De rollen van de RvC bij risicomanagement worden bediscussieerd.

Tot slot vertelt Birgitte van Hoesel over de aanpak die Portaal heeft gekozen en deelt de ervaringen die men daarmee heeft opgedaan.

Het betreft een workshop uit de categorie 'Verdieping' die verdergaande kennis en inzicht biedt gericht op onderdelen van de functie van de commissaris.