Universiteit van Tilburg

Persbericht 16 september 2010

Tilburgse economen geven gratis advies aan nieuwe kabinet

Symposium Na de Troonrede in het teken van hervormingsagenda

Hoe moet de hervormingsagenda van het nieuwe kabinet eruit komen te zien? Wat heeft ons land nodig, waar liggen kansen en wat zijn bedreigingen? Dat zijn de centrale vragen die op 21 september op tafel liggen tijdens symposium Na de Troonrede op de Universiteit van Tilburg. Vanwege de politieke situatie in Nederland zal de focus van het symposium niet zo zeer liggen op de Miljoenennota die wordt gepresenteerd, maar op de sociaal- en financieel economische hervormingsagenda die het, al dan niet bestaande, nieuwe kabinet moet gaan voeren. Een gratis advies aan het komende kabinet, en het aanwezig publiek, van drie Tilburgse hoogleraren en een directeur. Het publiek kan vragen stellen.

Prinsjesdag 2010 wordt anders dan anders. In de Miljoenennota zal een voorschot genomen worden op de bezuinigingen die het nieuwe kabinet moet gaan doorvoeren. Een deel van de maatregelen is al aangekondigd, de overige krijgen pas vorm in het regeerakkoord. De Tilburgse hoogleraren Jan Bouwens, Lans Bovenberg en Sylvester Eijffinger laten, samen met directeur en UvT-alumnus Marco Wilke, vanuit hun eigen expertise hun licht schijnen op de sociaal- en financieel economische hervormingsagenda die het nieuwe kabinet moet gaan voeren. Onder leiding van moderator Lars Duursma gaan ze tijdens symposium Na de Troonrede met elkaar en met de zaal in debat.

* Jan Bouwens is hoogleraar Accounting aan de Universiteit van Tilburg en research fellow aan Melbourne University.
* Lans Bovenberg is hoogleraar Economie aan de Universiteit van Tilburg, oprichter van onderzoeksinstituut Netspar en kroonlid van de SER. Hij was lid van de Commissie Bakker.
* Sylvester Eijffinger is hoogleraar Financiële Economie, verbonden aan het European Banking Center en Jean Monnet Professor European Financial and Monetary Integration aan de Universiteit van Tilburg. Hij is lid van het Monetary Experts Panel van het Europese Parlement en was lid van de Adviescommissie Toekomst Banken.
* Marco Wilke is directeur van Drechtwerk, het uitvoeringsorgaan voor de regio Drechtsteden van de Wet Sociale Werkvoorziening, oud-kroonlid van de SER en voormalig bijzonder hoogleraar Arbeidsverhoudingen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De organisatie van Na de Troonrede is in handen van studentendispuut K.O.N.G.S.I en de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Het publiek bestaat uit studenten, wetenschappers, ondernemers en lezers van het Brabants Dagblad. Zij krijgen ruim gelegenheid tot het stellen van vragen.