HTM



* Haagse trams en bussen wijken voor Koninklijke koetsen op Prinsjesdag
Nr. 24, 17 september 2010

Op dinsdag 21 september 2010 wordt een gedeelte van de binnenstad afgesloten in verband met Prinsjesdag en de daarbij behorende rijtoer van de "Gouden Koets". Hierdoor rijden verschillende bus- en tramlijnen tussen 10.00 en 15.00 uur een omleidingroute. De omleidingen gelden voor de tramlijnen 1, 15, 16 en 17 en de buslijnen 22 en 24.

Meer informatie hierover is te vinden op www.htm.net of via de HTM Consumentenlijn (070) 3848666. Voor meer informatie over de bereikbaarheid van de Haagse Binnenstad en de overige maatregelen op Prinsjesdag kan de reiziger surfen naar
www.denhaag.nl/bereikbaarheid.

Ook dit jaar weer 700 meter touw in de tramrails Om de veilige doorgang van de Gouden en andere koetsen te waarborgen zal HTM ook dit jaar weer touwen in de tramrails leggen. Het betreft hier de rails bij de Heulstraat en het Toernooiveld/Lange Voorhout. Bij de Heulstraat gaat het om vier "benen" van ieder 75 meter en bij het Toernooiveld om vier "benen" van ieder 100 meter. De 5 centimeter dikke touwen worden gemiddeld zo'n drie keer jaar door HTM in de rails gelegd bij evenementen zoals Prinsjesdag , Veteranendag en de CPC-loop.


* Openbaar Vervoer Den Haag krijgt pluim Economist Nr. 23, 14 september 2010

Het openbaar stadsvervoer, de HTM, in Den Haag krijgt een pluim van de onderzoekers van de Intelligence Unit van het toonaangevende internationale weekblad The Economist. Het gisteren gepresenteerde onderzoek "European Green City Index", prijst het Haagse openbaar vervoer in het bijzonder voor de kwaliteit en het hoge gebruik van de HTM trams en bussen.

In het onderzoek zijn meer dan 30 Europese steden vergeleken op energie, watergebruik en vervoer. Qua totaal vervoerbeeld, dus ook wat betreft de dichtheid van het fietspadennet, staat Den Haag op de vierde plaats in Europa. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft de resultaten van het onderzoek gisteren in München in ontvangst genomen.

HTM directeur Dirk le Clercq zei verheugd te zijn met dit resultaat. "Hieruit blijkt hoe belangrijk een geïntegreerd vervoerbedrijf in een grootstedelijke omgeving is. Want mede dankzij een optimaal op elkaar afgestemd systeem van dienstregelingen van moderne trams en milieuvriendelijke bussen op aardgas, waarbij de regie in handen van een en hetzelfde bedrijf is, kun je zo'n resultaat bereiken", aldus le Clercq.

Ook waardering door passagiers
Vorig jaar werd de HTM door de reizigers al uitgeroepen tot het beste openbaar stadsvervoer van Nederland. HTM is al meer dan 150 jaar DE stadsvervoerder in de Haagse regio.


* Frank Wetters gaat, Harald Hameleers komt Nr. 21, 13 september 2010

Frank Wetters verlaat op 1 januari aanstaande HTM. Frank Wetters was jarenlang werkzaam als hoofd van de afdeling Communicatie en die hoedanigheid onder meer verantwoordelijk voor alle mediacontacten en woordvoering. Frank Wetters start zijn eigen praktijk voor communicatiestrategie en -advies en interim-management.

In de maand september draagt Frank Wetters zijn werkzaamheden over aan Harald Hameleers en zal hem binnen en buiten het bedrijf wegwijs maken. Hij zal dan ook optreden als de coördinator van alle perscontacten en is eerste woordvoerder van het bedrijf.

Harald Hameleers is afkomstig is van het communicatiebureau Winkelman & Van Hessen. Harald Hameleers is een communicatiespecialist die geen onbekende is in de openbaar vervoerwereld. Hij werkte, voordat hij bij Winkelman & Van Hessen actief was, bij ondermeer RandstadRail/Citadis-bouwer Alstom ,Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

* Basisschool De Notenkraker `Tram Proof'; Peter Smit geeft eerste les Trammenland
Nr. 22, 10 september 2010

Leerlingen van groep 7 van basisschool De Notenkraker in Ypenburg hebben gisteren als eerste de digitale lesmodule `Trammenland' in gebruik genomen. Ter gelegenheid hiervan gaf Peter Smit, regiobestuurder Verkeer en Vervoer, een verkeersles aan groep 7 en plakte daarna samen met de leerlingen een `Tram Proof' sticker op de school. Ook konden de kinderen vragen stellen aan twee trambestuurders van HTM.

De lesmodule Trammenland richt zich op de tram in het verkeer. Filmpjes laten verschillende onveilige situaties zien en leerlingen kunnen met behulp van opdrachten en een quiz kennis op doen over de tram en onveilig gedrag in het verkeer.

Het Stadsgewest Haaglanden en HTM vinden het erg belangrijk dat iedereen op straat zich bewust is van de tram in het verkeer. In 2008 vonden er 5 dodelijke aanrijdingen plaats met een tram. HTM heeft deze aanrijdingen onderzocht en één van de conclusies uit het onderzoek was dat de slachtoffers de tram niet hadden gezien of de verkeersregels niet goed toepasten.

Kinderen in groep 7/8 en in de brugklas nemen steeds vaker zelfstandig deel aan het verkeer. Vaak kunnen zij de risico's die ze lopen in het verkeer moeilijk inschatten. Daarom vormen deze kinderen een kwetsbare doelgroep. Podium, een bureau voor educatieve communicatie, kreeg opdracht voor deze groep een interactieve lesmodule te ontwikkelen. De ontwikkelde lesmodule Trammenland wijst jongeren op risicovolle situaties en maakt ze bewust van hun eigen verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid in het verkeer. De module wijst ook op het belang van het naleven van verkeersregels.Trammenland is nu klaar en het Stadsgewest Haaglanden en HTM zijn zeer tevreden met het resultaat.

Het Stadsgewest Haaglanden stelt het lespakket gratis beschikbaar aan alle scholen in Haaglanden. Via www.trammenland.nl kunnen scholen het programma zelf downloaden.