Rijksoverheid


2010Z13161
Kamervragen over bezuinigingen in het volwassenenonderwijs

Vragen van het lid Çelik (PvdA) aan de minister van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur over de bezuinigingen in het volwassenenonderwijs. (Ingezonden 20 september 2010)
1
Hebt u kennisgenomen van de berichten over de bezuinigingen in het volwassenenonderwijs?
1)

2
Wat vindt u van de bezuinigingen die gemeenten in twee jaar tijd hebben doorgevoerd met halvering van het budget als gevolg?

3
Welke geldstromen voor het volwasseneneducatie komen direct uit de begroting van het Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap?

4
Kunt u in kaart brengen hoeveel leerlingen jaarlijks besluiten om alsnog een diploma te willen halen?

5
Indien u geen rol van betekenis speelt bij deze bezuinigingen, in hoeverre bent u bereid om uw bijdrage te leveren bij de onderhandelingen die thans lopen tussen de gemeenten en scholen?

6
Hebt u kennisgenomen van het selectieve beleid dat sommige gemeenten al voeren en alleen nog willen betalen voor leerlingen die alsnog hun havo-diploma willen halen? Zo ja, vindt u dan de gevolgen voor het aantal jongeren dat geen startkwalificatie behaalt, aanvaardbaar?
7
Bent u bereid om dit tegenstrijdige beleid dat is ontstaan door de forse bezuinigingen tegen te gaan? Zo ja, welke prikkels biedt u aan scholen om alle drop-outs alsnog een tweede kans te geven?
Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Van der Ham (D66), ingezonden 16 september 2010 (vraagnummer 2010Z13004) en het lid Smits (SP), ingezonden 20 september 2010 (vraagnummer 2010Z13158)
1) Trouw 'Drop-outs dupe van bezuinigingen volwassenenonderwijs', 15 september 2010 en Nu.nl, 15 september 2010