Opvallende trends coalitieakkoorden gemeenten

21/09/2010 10:18

Leeuwendaal

De grote gemeenten bezuinigen tot 2014 driemaal zoveel als kleine en middelgrote gemeenten

Leeuwendaal bestudeerde de coalitieakkoorden van de gemeenten in de provincies Noord en Zuid-Holland en zette de meest opvallende trends op een rij.

Vanuit Den Haag is er nog geen duidelijkheid over de korting op de inkomsten van de gemeenten via het Gemeentefonds. De VNG en het Rijk hebben een akkoord gesloten om deze inkomsten tot en met 2011 te bevriezen. Gemeenten weten niet hoeveel er vanaf 2012 wordt gekort. Wat betekent dit voor de invulling van de coalitieakkoorden? Hieronder volgt de top 3 van de trends.

Bezuiniging per inwoner afhankelijk van aantal inwoners gemeente

Alle gemeenten gaan bezuinigen. De onderzochte gemeenten laten het beeld zien dat het te bezuinigen bedrag uitgedrukt in een bedrag per inwoner aanzienlijk verschilt afhankelijk van het aantal inwoners van een gemeente.

Een overzicht:

0 - 60.000 inwoners: Euro 124,- per inwoner

60.000 - 150.000 inwoners: Euro 217,- per inwoner

150.000 inwoners plus: Euro 376,- per inwoner

Deze verschillen zijn als volgt te verklaren. De kleine en middelgrote gemeenten volstaan met een bezuiniging om de terugval in inkomsten van het Gemeentefonds op te vangen, terwijl de grotere gemeenten en grote steden ook bezuinigen om ruimte te scheppen voor nieuw beleid. Daarnaast bezuinigen de grote steden extra om de lokale woonlasten te kunnen verlagen.

Vermindering regeldruk

Leeuwendaal signaleert dat alle gemeenten de belasting die regels veroorzaken bij bedrijven en burgers stevig willen verminderen. Dit uit zich in zaken als:


- vereenvoudiging (subsidie)verordeningen


- minder vergunningstelsels


- schrappen ergerlijke regels


- instellen meldpunt


- afschaffen welstandscommissie


- proef met flitsvergunningen

Beginspraak: uitbreiding burgerparticipatie

Het merendeel van de gemeenten zet in op uitbreiding van burgerparticipatie. Gemeenten hanteren de term 'beginspraak' om te benadrukken dat inspraak op een vroeg moment moet plaatsvinden.

Vormen van 'beginspraak' zijn:


- inloopavonden en informatiebijeenkomsten


- ontwikkelen tot regie-gemeente


- democratisering gemeenschappelijke regelingen


- enqu(ee)teren

Over Leeuwendaal

Leeuwendaal is sinds 1990 onafhankelijk specialist in personeel, management & organisatie en juridisch advies, met name voor de (semi) publieke sector. Leeuwendaal werkt voor organisaties die meer personeel dan machines hebben. Daar zit hun kracht, en daar zit ook de kracht van Leeuwendaal. De tien adviesgroepen van Leeuwendaal hebben elk hun eigen specialiteit, maar werken ook professioneel samen. Dit levert een unieke veelzijdigheid op. Bij Leeuwendaal zijn momenteel 140 medewerkers werkzaam. In 2009 werd Leeuwendaal uitgeroepen tot het beste HRM advies- en werving & selectiebureau voor de overheid en non-profit sector.





http://www.leeuwendaal.nl/