Women on Wings doorbreekt vicieuze cirkel van armoede

21/09/2010 10:35

Women on Wings

6.000 banen voor Indiase vrouwen

Utrecht - Women on Wings heeft in de eerste drie jaar van haar bestaan 6.000 nieuwe banen voor vrouwen op het Indiase platteland gerealiseerd. 'Door management en marketingkennis van Nederlandse experts te verbinden aan Indiase organisaties met een groeiambitie. Groei staat gelijk aan banen. En banen betekenen inkomen en doorbreken de vicieuze cirkel van armoede,' aldus Ellen Tacoma, één van de oprichters van Women on Wings.

Women on Wings wil in een periode van tien jaar 1 miljoen banen creëren voor vrouwen op het Indiase platteland. 'Dat aantal is realistisch. In 2007, het jaar waarin Women on Wings is gestart, zijn 500 nieuwe banen gerealiseerd. In het tweede jaar 1.000 en in het afgelopen jaar 4.500. We beogen een jaarlijkse verdubbeling en dat resulteert in 2018 in meer dan 1 miljoen banen.' Women on Wings werkt zonder subsidies. Drie internationale bedrijven, AkzoNobel, DHL en Cordaid, zijn partner in het realiseren van de doelstelling.

Inmiddels werken 25 Nederlandse experts van Women on Wings samen met 15 Indiase organisaties. Rangsutra (www.rangsutra.com) en Fabric Plus (www.fabricplus.in) zijn twee voorbeelden van Indiase bedrijven die met hulp van deze experts enorme groei hebben gerealiseerd. De meeste vrouwen die voor deze bedrijven werken, zijn niet in loondienst maar ontvangen een faire prijs per artikel of opdracht. De prijs is gerelateerd aan het aantal uren en de kwaliteit van het werk. Het betreft 'home/handmade' werkzaamheden die vrouwen kunnen combineren met de zorg voor het huishouden en de kinderen.

Ter gelegenheid van haar driejarig bestaan heeft Women on Wings onderzoek laten uitvoeren op het Indiase platteland. In 20 diepte-interviews heeft Priyanka Tariyal, een studente aan de Breda University, gesproken met vrouwen in de Indiase deelstaat Rajastan over de betekenis van inkomen. Tacoma: 'De onderzoeksresultaten onderstrepen onze aanpak. Met een inkomen neemt het zelfvertrouwen van vrouwen toe waardoor ze meer invloed krijgen in het gezin en daarbuiten. Vrouwen die geld verdienen, sturen hun kinderen naar school en investeren daarmee in de toekomst van de jeugd. Daarnaast betalen ze leningen af en lenen ze andere vrouwen geld om hetzelfde te doen. Er is een grote sociale samenhang in een gemeenschap waardoor een baan leidt tot aanzien en tot ontwikkeling van vrouwen. Het effect van inkomen op de kansen van vrouwen is dus heel groot. Het sterkt ons om op de ingeslagen weg door te gaan.'

Women on Wings heeft als doel 1 miljoen banen te creeren voor vrouwen in India en daarmee hun inkomen te vergroten. De experts van Women on Wings adviseren bestaande bedrijven in marktgericht ondernemen met advies en implementatie. Door samen te werken en kennis te delen ontstaan nieuwe inzichten waarmee organisaties kunnen groeien.





http://www.womenonwings.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (