FMO zet stappen in Afghanistan met lening telecomprovider

21/09/2010 10:37

FMO

Investering van 20 miljoen dollar deels gefinancierd met OS-gelden

FMO (de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden) heeft verdere stappen in het ruwe investeringsklimaat van Afghanistan gezet met een lening van 20 miljoen dollar, waarvan 10 miljoen dollar afkomstig uit het Infrastructure Development Fund dat FMO beheert namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Ontwikkelingssamenwerking). De lening is bestemd voor MTN Afghanistan, momenteel de derde telecomaanbieder voor mobiele diensten, met een netwerk dat 64% van de Afghaanse bevolking bedient.

In het land dat decennia door oorlog is verteerd, beginnen langzaamaan de eerste investeerders weer interesse te tonen in de markt. "De economische wederopbouw van het land, gesteund door internationale hulp, heeft de omstandigheden voor buitenlandse investeerders verbeterd. Het blijft echter een moeilijke regio met hoge risico's, daarom zijn we er als ontwikkelingsbank trots op dat we met het nodige doorzettingsvermogen en een belangrijk aandeel van de Nederlandse overheid in de vorm van het Infrastructure Development Fund (IDF), een investering zoals deze in een post-conflict lage inkomensland kunnen doen. Dat biedt perspectief voor de toekomst van de regio," aldus Jurgen Rigterink, Chief Investment Officer van FMO.

Hoewel MTN Afghanistan te maken heeft met onder andere veiligheidsissues en het ontbreken van een fatsoenlijk opererend landelijk energienet, zien de ontwikkelingen in Afghanistan er op het gebied van onder andere infrastructuur en telecom veelbelovend uit. De lening van FMO zal worden gebruikt voor het verbeteren en uitbreiden van het netwerk. FMO verstrekt deze lening in samenwerking met IFC, de private sector tak van de Wereldbank. FMO werkt waar mogelijk graag samen met partners zoals IFC, die de lokale markt goed kennen en een gedegen netwerk hebben opgebouwd.





http://www.fmo.nl