Gerechtelijke organisatie

Wrakingsverzoek Greg R. gegrond verklaard

Amsterdam, 21 september 2010 - Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag, 21 september 2010, het wrakingsverzoek van Greg R. gegrond verklaard. Het verzoek was gericht tegen de raadsheren van de strafkamer van het hof die het hoger beroep behandelen in de ontnemingszaak. In deze zaak vordert het Openbaar Ministerie de ontneming van het voordeel dat Greg R. zou hebben genoten van strafbare feiten waarvoor hij eerder is veroordeeld.

Reden wraking

De raadsman van Greg R. had kenbaar gemaakt dat hij een nieuwe zitting wilde omdat volgens hem inmiddels was gebleken dat zijn onderzoekswensen waren afgewezen op grond van een onjuist feitelijk uitgangspunt.

Raadsheren niet vooringenomen, maar vrees hiertoe wel objectief gerechtvaardigd

De strafkamer had in reactie schriftelijk laten weten dat zij geen aanleiding zag wijziging te brengen in het voorgenomen behandelprogramma. In die brief stond niet dat op de zitting het verzoek van de raadsman aan de orde kon komen.
Het hof oordeelde dat er geen aanwijzingen zijn dat de betreffende raadsheren vooringenomen zijn, maar meent wel dat de vrees die Greg R. daarvoor heeft objectief gezien gerechtvaardigd is. Greg R. heeft uit de brief van de strafkamer volgens het hof kunnen afleiden dat de strafkamer zonder Greg R. te horen en zonder motivering het verzoek van Greg R. om opnieuw naar zijn onderzoekswensen te kijken heeft afgewezen.

Geen rol in de beslissing van het hof speelde de niet onderbouwde opmerking van de raadsman dat een van de raadsheren in het verleden als officier van justitie mede betrokken was geweest in het onderzoek âHollands Netwerkâ waarin Greg R. ook werd genoemd.

Andere raadsheren oordelen over onderzoekswensen

Dat het wrakingsverzoek gegrond is verklaard, betekent dat andere raadsheren verder gaan met de behandeling en zullen oordelen over het verzoek van Greg R. om opnieuw naar de onderzoekswensen te kijken.

LJ Nummer

BN7794

Zie het origineel
Bron: Gerechtshof Amsterdam Datum actualiteit: 21 september 2010 Naar boven