Provincie Utrecht

Paleis Soestdijk

Pleidooi voor publieke functie paleis Soestdijk

Een blijvende nationale publieke functie en aansluiting van het paleis en park bij de rest van de Heuvelrug zijn de belangrijkste voorwaarden voor de herbestemming van Paleis Soestdijk. Dat zijn de voornaamste conclusies van de regioconferentie Paleis Soestdijk, Vorstelijke Schakel op de Heuvelrug. Provinciale Staten van Utrecht geven hiermee een duidelijk signaal richting Den Haag bij de besluitvorming over de herbestemming van Paleis Soestdijk.

Statenleden, bestuurders uit de provincie Utrecht en gemeenten in de regio, terreineigenaren en belangenorganisaties waren allemaal vertegenwoordigd bij de regioconferentie Paleis Soestdijk, Vorstelijke Schakel op de Heuvelrug. De conferentie werd georganiseerd op initiatief van Provinciale Staten, in samenwerking met Paleis Soestdijk en het programmabureau Heel de Heuvelrug. De statenleden spraken met de regiopartners over de stand van zaken rond de herbestemming van Paleis Soestdijk in relatie tot de ontwikkelingen op Heel de Heuvelrug. Er bestaat een breed draagvlak voor voortzetting van de publieke functie van het Paleis en aansluiting van paleis en park bij de rest van de Heuvelrug.

Publieke functie
Met de huidige succesvolle openstelling heeft Paleis Soestdijk zich tot een nationaal historisch monument van bijzondere allure ontpopt, dat van groot belang is voor het omringende gebied. Provinciale Staten benadrukken het eerder naar buiten gebrachte standpunt van de provincie over de herbestemming van het Paleis als Nationaal Historisch Museum. Commissaris van de Koningin dhr. Robbertsen zei hierover in zijn speech: `Paleis Soestdijk is door de band met het Koningshuis een icoon van de Nederlandse Historie. De geschiedenis en de centrale ligging maken het paleis tot de ideale locatie voor het Nationaal Historisch Museum.' Een tweede optie die de commissaris noemde was de herbestemming als `Paleis voor de Duurzaamheid', met Utrecht als de regio en kenniscentrum van aarde en duurzaamheid.

Heel de Heuvelrug, één gebied
Paleis Soestdijk ligt in het de Vorstelijke Schakel, één van de zes deelgebieden van de Heuvelrug. De Heuvelrug, "het bos van de Randstad", ligt centraal in Nederland en wordt op verschillende plekken doorsneden. Provinciale Staten en de partners uit de regio willen van de Heuvelrug één gebied maken. Paleis Soestdijk, aan de noordkant van de Heuvelrug, is daarbij een ideale poort tot de Heuvelrug. Mevrouw Feddes, Rijksadviseur voor het landschap, gaf als boodschap mee dat als de provincie hoog wil inzetten met Soestdijk, ze ook hoog moet inzetten bij de kwaliteit van de gebiedsontwikkeling. Zij noemde daarbij een kwalitatief goede ontsluiting van de Heuvelrug en optimale verbinding van de deelgebieden.

Signaal richting Den Haag
Provinciale Staten willen met de conclusies van de regioconferentie een signaal afgeven naar Den Haag, omdat het Rijk uiteindelijk beslist over de herbestemming van Paleis Soestdijk. De Staten vragen het Rijk bij de besluitvorming rekening te houden met de regionale en lokale opvattingen en het brede draagvlak hiervoor.

Voor persinformatie: fieke.payens@provincie-utrecht.nl, (030) 258 25 22 / 06 - 51 08 48 36