Academisch ziekenhuis Maastricht
Speciale voedingsassistentes in azM
Publicatiedatum: 21-09-2010
Bron: stafdienst Communicatie
Auteur: stafdienst Communicatie
Datum: 21-09-2010
Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) gaat het verstrekken van
voeding en drank vanaf november anders organiseren. Ruim vijftig
voedingsassistentes zullen voortaan maaltijden en dranken serveren op
alle verpleegafdelingen van het ziekenhuis. Die taak komt daarmee in
één hand. Doel van de nieuwe aanpak is verhoging van de kwaliteit,
veiligheid en service. Het sluit daarmee aan bij een van de
kerndoelstellingen van het azM: de dienstverlening aan de patiënt
optimaliseren.
Momenteel verzorgen de verpleegkundigen de maaltijden- en
drankenvoorziening aan bed. Medewerkers van de divisiekeuken
ondersteunen dit met drankenwagens, en menuconsulenten nemen de
maaltijdkeuzes op en geven die door aan de keuken. De coördinatie en
het uitvoeren van die drie taken komt straks dus in één hand, die van
de voedingsassistentes. Eindverantwoordelijk voor het verstrekken van
de maaltijden, het signaleren van een te geringe voedselinname en het
screenen van de voedingstoestand blijft de verpleegkundige. De zorg
voor de voeding van dieetpatiënten blijft in handen van diëtisten.
De voedingsassistentes worden in eerste instantie intern geworven en in
zes tot acht dagdelen opgeleid voor hun taak. Daarbij komen zaken aan
bod als hygiëne, dieetleer, kwaliteitseisen, serveerkunde,
klantvriendelijkheid en administratieve verantwoording. "De voordelen
voor de patiënten zijn groot. Ze krijgen een kwalitatief nog betere
voedingszorg, die past bij het groeiende besef dat goede voeding
bijdraagt aan herstel en spoedig ontslag", aldus Phil Geerlings, hoofd
van de afdeling diëtetiek van het azM. "Patiënten kunnen straks op
flexibele tijden hun maaltijd bestellen, hebben met de
voedingsassistent één duidelijk aanspreekpunt en krijgen optimale
service. Bijkomend voordeel is dat de verpleegkundigen meer tijd
krijgen voor hun puur verpleegkundige taken."
De voedingsassistentes zullen ook de tussendoortjes verstrekken op de
verpleegafdelingen. Die voorziening is een tijd geleden in het leven
geroepen om ondervoeding van een bepaalde patiëntenpopulatie te
voorkomen. Ondervoeding is een serieus probleem in ziekenhuizen.
Patiënten die ondervoed dreigen te raken, krijgen van de diëtist het
advies extra eiwit en calorieën tot zich te nemen, en kunnen op een
snackkaart aangeven wat ze naast de reguliere voeding aan zoete of
hartige snacks willen nuttigen.