Gemeente Ede

Nieuwsberichten

dinsdag, 21 september 2010

Spoor op huidige hoogte zorgt voor beter haalbare ambities

Door: afdeling Communicatie - Judith Wind

De gemeente Ede gaat bij de verdere uitwerking van de plannen voor de Spoorzone uit van de huidige hoogteligging van het spoor. Dit besluit presenteerde het college van B&W op 20 september aan de raadscommissie Ruimtelijke Ordening.

Sinds begin 2009 werken de gemeente Ede, ProRail en NS op een innovatieve manier samen aan de plannen voor de Spoorzone. Het belangrijkste doel van deze samenwerking is het verminderen van de risico's.

Doelstellingen

Het ontwerp voor de Spoorzone waar de drie partijen aan werken is gebaseerd op vier doelstellingen: het verminderen van de barrière tussen Noord en Zuid-Ede, het verbeteren van de OV-knoop, station Ede-Wageningen als visitekaartje van Ede en het station als verbindende schakel tussen de vier omliggende pleinen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat (V&W) en de provincie Gelderland hebben op basis van deze doelstellingen subsidies toegekend.

Alternatief

In het oorspronkelijke voorstel, het plan Aanpak Spoorzone in het kader van het Masterplan Ede-Oost, wordt uitgegaan van een gedeeltelijk verdiept spoor. Uit uitgebreide onderzoeken van het afgelopen jaar blijkt dat er een alternatief is: het spoor laten liggen op de huidige hoogte. De vier doelstellingen kunnen hierdoor het best behaald worden.

Risicobeheersing

Door te kiezen voor behoud van het spoor op de huidige hoogte kiest het college van B&W voor een minder risicovol en financieel beter haalbaar project. Door gelijkwaardig te investeren in alle doelstellingen dit project krijgt de gemeente Ede een spoorzone die het groene en bereikbare karakter van haar stad optimaal benadrukt.

Proces

Op 12 oktober 2010 buigt de commissie Ruimtelijke Ordening zich over dit collegebesluit. Op 11 november 2010 behandelt de gemeenteraad het voorstel. Aansluitend zal het besluit geformaliseerd moeten worden met de subsidieverstrekkers V&W en de provincie Gelderland.

Het project Spoorzone maakt onderdeel uit van het plan Veluwse Poort: www.veluwsepoort.nu.