GVB


Nieuwe scholierenfilm: Check in ... chill out!

20 september 2010

De hoofdrolstpelers van de film De nieuwe scholierenfilm is uit: `Check in ... Chill out'. GVB gebruikt deze film tijdens lessen over veilig openbaar vervoer op middelbare scholen in Amsterdam. Sinds 10 jaar verzorgen bestuurders, conducteurs en OV-zorgmedewerkers van GVB lessen over veilig openbaar vervoer. De lessen zijn interactief en bieden volop ruimte aan de leerlingen voor vragen en discussie. Sinds kort krijgen scholieren tijdens de OV-les de gloednieuwe film `Check in ... Chill out!' te zien.
In de film komt op een leuke manier aan de orde hoe vervelend het voor andere mensen is als iemand zich misdraagt in het openbaar vervoer. Na het zien van de film wordt gediscussieerd over het openbaar vervoer: hoe houd je rekening met elkaar en hoe voorkom je onveilige situaties? De voorlichting wordt vervolgens afgesloten met een korte quiz.

Begrip
Schoolgaande jeugd kan onbewust een behoorlijke impact hebben op het gevoel van veiligheid van medereizigers en GVB-medewerkers. Omdat ze bijvoorbeeld met een grote groep in de tram, bus of metro stappen, lawaai maken of afval achterlaten. Tijdens de OV-lessen maken GVB en leerlingen kennis met elkaar. Belangrijkste doel is dat er wederzijds begrip ontstaat. In het schooljaar 2009/2010 hebben 1.800 scholieren van 16 scholen meegedaan aan de OV-lessen.

Check in ... Chill out
Robert heeft een gebroken been en moet met het openbaar vervoer binnen een half uur naar het Imaxtheater bij de Bijlmer ArenA. Daar heeft hij afgesproken met zijn vriendin Dunja. Tijdens de rit naar de bioscoop maakt hij van zowel bus, tram als metro gebruik. Eén van zijn mede-passagiers is Trees: een oudere vrouw die zich a-sociaal gedraagt. Ze dringt voor, gooit afval op de grond, zorgt voor onveilige situaties, neemt meerdere zitplaatsen in beslag en maakt veel lawaai. Tussen de scenes in worden vragen gesteld over de verschillende soorten ongewenst en onveilig gedrag die in de film voorkomen.

Samenwerking
De OV-lessen op scholen zijn onderdeel van het Masterplan Sociale Veiligheid van GVB. Voor GVB is het Masterplan Sociale Veiligheid in 1999 het startschot geweest om de sociale veiligheid in de trams, bussen, metro's en op de stations aan te pakken. Het Masterplan bevat een integraal en structureel pakket aan maatregelen voor het verbeteren van de sociale veiligheid, waarvan de scholierenvoorlichting een onderdeel is.
Belangrijkste uitgangspunten zijn de centrale aansturing van veiligheid en service, continu toezicht en samenwerking met andere organisaties. Die samenwerking tussen verschillende partijen is een belangrijke factor in de aanpak van sociale veiligheid. In de regio Amsterdam werken de Stadsregio Amsterdam, gemeente Amsterdam, GVB, Connexxion, Arriva, NS, KLPD, politie Amsterdam-Amstelland en Openbaar Ministerie nauw samen.
De aanpak bestaat onder andere uit toezichthouders, controleurs en conducteurs bij vervoerbedrijven en cameratoezicht. De politie geeft prioriteit aan noodoproepen van de vervoerders. In Amsterdam is verder sinds 2007 het Veiligheidsteam Openbaar Vervoer (VOV) actief bestaande uit politiemensen en veiligheidsmedewerkers van de dienst Stadstoezicht. Hun voornaamste taak is toezicht houden en handhaven van de openbare orde.