Openbaar Ministerie

OM trekt hoger beroep zaak Tompoes in

21 september 2010 - Arrondissementsparket Zutphen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten het hoger beroep in de strafzaak Tompoes in te trekken. Het OM vindt het beter om de voor het hoger beroep benodigde capaciteit en de opsporingscapaciteit van de politie te besteden aan andere opsporingsonderzoeken en aan de implementatie van de afgesproken verbetermaatregelen.

Niet-ontvankelijkheid
De rechtbank Zutphen heeft het OM op 7 oktober 2009 niet-ontvankelijk verklaard in zijn vervolging in het onderzoek Tompoes, een onderzoek naar handel in softdrugs in Apeldoorn met 16 verdachten. Het OM heeft destijds hoger beroep ingesteld, omdat het OM vindt dat de niet-ontvankelijkheid onterecht is. Naar de mening van het OM had de rechtbank in reactie op de door haar geconstateerde kritische punten tot bewijsuitsluiting, strafvermindering of (gedeeltelijke) vrijspraak moeten komen.

Opsporingsinspanningen
Diverse kritische punten uit het vonnis van de rechtbank, zijn nadien door het OM grondig bestudeerd en nader onderzocht. De verwachting bestaat dat een aanzienlijk deel van deze kritische punten weggenomen kan worden bij een beoordeling door het Gerechtshof. Echter, diverse andere kritische punten vragen, in de visie van het OM, nog veel nadere opsporingsinspanningen.

Bij de nog te verrichten opsporingsinspanningen gaat het voornamelijk om het overdoen van reeds uitgevoerde opsporingsonderzoeken, zoals het opnieuw uitluisteren van alle tapgesprekken. Het tijdsverloop sinds de start van het onderzoek (2006) speelt hierbij ook een rol.

Het OM vindt het beter om de voor het hoger beroep benodigde capaciteit en de opsporingscapaciteit van de politie te besteden aan andere opsporingsonderzoeken en aan de implementatie van de afgesproken verbetermaatregelen.

Verbetermaatregelen
In mei van dit jaar is een evaluatierapport verschenen over de zaak Tompoes. Het rapport bevat een aantal kritische punten ten aanzien van politie en OM, met name ten aanzien van de kwaliteit van de opsporing en de aansturing van het opsporingsteam. Beide organisaties trekken lering uit dit rapport.

Openbaar Ministerie
Er zijn bij het OM inmiddels verschillende verbetermaatregelen getroffen. Die verbetermaatregelen sluiten aan bij het landelijke verbeterprogramma Opsporing en Vervolging en de reorganisatie die het OM landelijk en in de regio Arnhem-Zutphen doorloopt. Hierin is aandacht voor onder meer tegenspraak, inzet van specialismen en specialistische kennis en dubbele bezetting van officieren van justitie in grote onderzoeken.

In de nieuw gevormde OM-regio Arnhem-Zutphen is het bijvoorbeeld de afspraak dat complexe en grootschalige onderzoeken worden geleid door ervaren en speciaal opgeleide officieren van justitie. In sommige gevallen worden daarvoor twee officieren van justitie aangewezen. Deze grote onderzoeken worden uitgevoerd volgens vooraf duidelijk vastgestelde doelstellingen en worden intensief gemonitord.

Politie
De politie gaat door met de tijdens het Programma Versterking Opsporing en Vervolging ingezette verbeteringen, waarbij aandacht is voor de opleiding en bijscholing van de rechercheurs, kwaliteitsmanagement en het monitoren en evalueren van onderzoeken. Eén van de maatregelen die het korps heeft genomen, is het bouwen van multi-disciplinaire teams door ondermeer recherchekundigen toe te voegen. Ook is de sturing op onderzoeken strakker ter hand genomen en is geïnvesteerd in het op peil houden van de vakkennis van medewerkers.