Gemeente Beverwijk


NIEUW KANTOOR OP UNIEKE LOCATIE

Feestelijke start bouw nieuw stadhuis

Afgelopen maandag 20 september 2010 gaven de samenwerkende partijen, die in Beverwijk het nieuwe stadhuis bouwen, het officiële startsein voor de bouw. Aannemer Dura Vermeer was al gestart met diverse werkzaamheden maar afgelopen maandag werd de bouw officieel ingeluid.

De bouw van het Stadhuis, waarin zowel de gemeente Beverwijk als de Milieudienst IJmond worden gehuisvest, is na het busstation het tweede project van de vernieuwing van het stationsgebied. Het maakt deel uit van het programma Beverwijk Vitale Stad. Onder het motto 'beter wonen, beter werken, beter leven' werkt Beverwijk aan een grootschalige stedelijke vernieuwing om de stad klaar te maken voor de toekomst. Het programma voorziet in de herstructurering van oude wijken, een levendig, goed bereikbaar stadshart met regionale functies op het gebied van publieke dienstverlening, winkelen en uitgaan, een goede infrastructuur, voldoende recreatieve voorzieningen en openbaar groen en een florerend bedrijventerrein.

Levendige hart
Het nieuwe Stadhuis krijgt een centrale plaats in het levendige hart van Beverwijk op het Stationsplein naast het recent opgeleverde busstation. Daarmee maakt het stadhuis deel uit van de nieuwe stationsomgeving. Het ontwikkelen van een duurzame locatie was een vereiste voor de Milieudienst. Het toepassen van een warmte-koudeopslag levert hieraan een belangrijke bijdrage. Bert Pannekeet, directeur van de Milieudienst, was daar maandag trots over. "Wij hebben het nieuwe stadhuis doorgerekend op de volgende duurzame elementen: energieverbruik, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Ik ben verheugd dat het nieuwe kantoor komt tot een gemiddelde score van een 8. Dat is in deze omgeving nog nooit gerealiseerd en daarmee heeft dit gebouw een voorbeeldfunctie in de regio". Burgemeester Han van Leeuwen dankte de gemeenteraad als opdrachtgever voor de bouw van het stadhuis. "U heeft de knoop doorgehakt". Van Leeuwen gaat er vanuit dat het gebouw zich een plek verwerft in het hart van de samenleving. Dat het een gebouw wordt waar mensen van gaan houden in een unieke en historische omgeving met Huize Scheijbeeck, Beijerlust en Huize Akerendam. Ook noemde hij het een groot pluspunt dat het nieuwe stadhuis op een goede locatie ligt als het gaat om bereikbaarheid via openbaar vervoer.

Sloop oude Stadskantoor
Na de verhuizing in 2012 wordt het huidige Stadskantoor aan het President Kennedyplein gesloopt. Dat maakt de weg vrij voor de herstructurering van de Wijkerbaan en het gebied eromheen. NS Poort is onderdeel van de Nederlandse Spoorwegen en ontwikkelt, beheert en exploiteert stationsgebieden. NS Poort stelt zich onder meer als doel aangename en sociaal veilige stationsgebieden te ontwikkelen. Het stadhuis wordt ontwikkeld in het stationsgebied van de gemeente Beverwijk en past heel goed binnen deze ambities. Het pand is ontworpen door Jeanne Dekkers van JDA Architectuur.

Beverwijk, 21 september 2010