D66

dinsdag 21 september 2010

Voor EP is stoppen verlies biodiversiteit topprioriteit

In Europa wordt de helft van alle diersoorten met uitsterven bedreigd. Deze onheilsboodschap staat onomwonden in een rapport over de toekomst van de biodiversiteit in de EU waar in Straatsburg over wordt gestemd.

Gerben Jan Gerbrandy heeft namens de Europese Liberalen mee geschreven aan het rapport. "Het Europees Parlement geeft hiermee een heel belangrijk signaal. Wij vinden dat het stoppen van het verlies aan soortenrijkdom bovenaan de internationale agenda moet staan."

stevige boodschap

In de oorspronkelijke versie van het rapport was volgens Gerbrandy veel minder aandacht voor het belang van het verlies aan biodiversiteit. "Dankzij de inbreng van de Europese Liberalen en anderen ligt er nu een stevige boodschap op tafel."

prijskaartje

Gerbrandy benadrukt dat het behoud van soortenrijkdom ook economisch gezien van levensbelang is en dat wordt nu ook in het rapport onderstreept. "Als Nederland de duinen niet meer kan gebruiken voor waterzuivering, kost dat miljarden extra. We moeten ons realiseren dat er een prijskaartje hangt aan het verlies van biodiversiteit."

andere terreinen

De komende maanden zijn cruciaal: "Dan hebben we de kans te laten zien dat we het echt menen. Nog niet eens bij het vaststellen van de nieuwe biodiversiteitsstrategie. Nee, bij het vaststellen van de nieuwe Landbouwpolitiek, bij het nieuwe Visserijbeleid, bij nieuwe handelsverdragen. Juist op andere terreinen wordt het lot van onze dieren en planten beslecht."

Bekijk hier de speech van Gerben Jan Gerbrandy tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg.