Gemeente Best

Start opgraving Dijkstraten

21-09-2010

Maandag 20 september 2010 start opgravingsbedrijf AAC, in opdracht van de gemeente Best, met archeologisch onderzoek in de toekomstig te realiseren uitbreidingswijk Dijkstraten. Aanleiding tot het onderzoek is de voorgenomen bouw van woningen in dit gebied, waardoor de ondergrond zal worden verstoord en archeologische resten zullen verdwijnen.

Uit het archeologische vooronderzoek, uitgevoerd in 2008, bleken waardevolle resten van nederzettingen aanwezig te zijn die dateren in de late prehistorie (800 v. Chr. - 200 n. Chr.). Een aantal paalsporen lijkt toe te horen aan huisplattegronden en bijgebouwen. Andere sporen zijn niet tot een structuur te herleiden, maar duiden wel op aanwezige bewoning.

Dwars door het plangebied Dijkstraten loopt een inmiddels al lang verdwenen vlechtende afwateringsgeul uit het Weichselien (circa 116.000 tot 11.500 jaar geleden). Al in de late prehistorie was deze stroom niet meer watervoerend maar nog wel van invloed op de waterhuishouding en daarmee het landgebruik en de bewoning in het gebied. In de loop van de Late Middeleeuwen (na 1400 na Chr.) werd een deel van het gebied in gebruik genomen als akker, terwijl de bewoning verdween naar het zuiden richting de Oirschotseweg.

Deze archeologische vondsten werpen nieuw licht op het ontstaan en de bewoningsgeschiedenis van Best. De oude akkers rond Best, de Steentijdvindplaatsen op de Molenheide en de prehistorische urnenvelden in het zuiden van Best op de Aarlesche Heide hebben tot nu toe al een aantal spectaculaire archeologische vondsten opgeleverd.

Er is echter nog maar weinig bekend over de bewoningsontwikkeling en de mensen die hier verbleven. De hoop is dan ook dat de opgraving in Dijkstraten meer informatie kan verschaffen over deze nog duistere periode in onze geschiedenis. Tijdens de opgraving worden alle aanwezige archeologische sporen en vondsten gedocumenteerd, verzameld en geborgen.

De opgraving wordt uitgevoerd door het Amsterdams Archeologisch Centrum, gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam, en zal naar verwachting ruim twee maanden in beslag nemen.

Voor meer informatie over de opgraving kunt u terecht bij de heer R. Temme van de gemeente Best. U kunt hem bereiken via telefoonnummer: 0499-360911 of e-mailadres: r.temme@gembest.nl.
---