Gemeente Voorschoten


'Kwaliteit winkelen in centrum verbeteren'

De gemeenteraad heeft op 16 september het rapport Voorschoten centrum, Ruimtelijke visie centrumvoorzieningen unaniem vastgesteld. Wethouder Inge Adema: 'Dit rapport geeft aan hoe de kwaliteit van het winkelen in het centrum van Voorschoten kan worden verbeterd.'

Schoolstraat
De onderzoekers concluderen dat het centrum van Voorschoten goed functioneert. Een trekker op het zuiden van de Schoolstraat zou het huidige aanbod ook voor de toekomst kunnen behouden. Het fietsverkeer in de Schoolstraat is een van de belangrijke kwaliteiten maar moet wel beter worden ingepast.

Voorstraat
Het visitekaartje van Voorschoten is de Voorstraat. Deze kan beter worden benut als er meer ruimte is voor horeca en cultuur. Wel moet autoverkeer en parkeren mogelijk blijven. Buiten het versterken van de twee 'hoofdstraten' is weinig ruimte voor nieuwe ontwikkelingen.

Richting gedetailleerd bestemmingsplan
Samen met de Klankbordgroep Centrumondernemers en de gemeente Voorschoten heeft het bureau Droogh Trommelen en Partners onderzoek gedaan naar het dorpscentrum. De aandacht concentreerde zich vooral op voorzieningen zoals horeca, detailhandel en cultuur. De eerste versie van de visie is ter inzage gelegd, waarop verschillende Voorschotenaren hun mening hebben gegeven.
De conclusies uit het rapport dienen als inbreng voor de structuurvisie voor het centrum van Voorschoten. In de structuurvisie werkt de gemeente een integrale visie voor de lange termijn uit. De structuurvisie dient vervolgens als basis voor een concrete en gedetailleerd bestemmingsplan Centrum.

* 21 september 2010