Politie Kennemerland

Onopvallende videosurveillance: wegmisbruikers

Regio Kennemerland, 21-09-2010

De videosurveillanten hebben afgelopen weekend het verkeer gecontroleerd op de diverse ongevalswegen in Kennemerland en Zaanstreek-Waterland. Een 23-jarige beginnend bestuurder viel zaterdagmiddag direct op bij de videosurveillanten omdat hij een gevaarlijk en asociaal rijgedrag vertoonde. Deze wegmisbruiker reed over de Herenweg in Heemstede en haalde met hoge snelheid twee voertuigen rechts in. Vervolgens reed hij de N208 op in de richting van Haarlem-Velsen. Daar bleef hij zijn gevaarlijke weggedrag vertonen door dicht op zijn voorgangers te rijden, rechts in te halen, slingerend over de weg te gaan, afval uit de auto te gooien en veel te snel te rijden (115 km/uur waar 70 km/uur is toegestaan). Reden genoeg voor de videosurveillanten om deze man aan de kant te zetten en hem te confronteren met zijn onveilige rijgedrag. Tijdens de staande houding bleek dat de man geen autogordel droeg. De wegmisbruiker kreeg de nodige bekeuringen mee, voordat hij zijn weg kon vervolgen.

Rond 20:00 uur werd in Boesingheliede de aandacht van de videosurveillanten getrokken door een 54-jarige automobilist die met hoge snelheid over de IJweg reed. Hij ging over de doorgetrokken streep, reed door rood licht en werd door de videosurveillanten op de Hoofdweg aan de kant gezet. De bestuurder bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalysetest. Tegen hem is proces verbaal opgemaakt en hij heeft de nodige bekeuringen gekregen.

Videosurveillanten zijn politiemensen met een speciale rijopleiding, die met een onopvallende politieauto het onveilige rijgedrag van bestuurders vastleggen. Weggebruikers die door hun rijgedrag negatief opvallen, worden door de videosurveillanten staande gehouden en zij kunnen de beelden van hun eigen rijgedrag terugzien. De videosurveillanten geven daarbij uitleg over de reden waarom de weggebruiker aan de kant is gezet. De onopvallende videosurveillanceauto is uitgerust met geijkte meet- en opnameapparatuur.