Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier


Geslaagde bijeenkomst Wieringermeerdijk en Omgelegde Stonteldijk

Publicatiedatum : 21 september 2010

Bijna vijftig mensen waren donderdag 15 september aanwezig in het Vikingschip in Den Oever om zich te laten informeren over de laatste stand van zaken omtrent de Wieringermeerdijk en de Omgelegde Stonteldijk. Er was vooral veel interesse in het gekozen voorkeursalternatief. Hoe ziet gepenetreerde breuksteen er eigenlijk uit, was de meest gestelde vraag.

We organiseerden deze bijeenkomst voor de omgeving omdat inmiddels de m.e.r. is afgerond en de effecten van de verschillende varianten op onder meer landbouw, visserij, recreatie en natuur in beeld zijn gebracht. Mede op basis hiervan heeft het college van dijkgraaf en hoogheemraden afgelopen maand het voorkeursalternatief vastgesteld. De bekleding aan de zeezijde zal worden versterkt met gepenetreerde breuksteen. Deze bekleding is ruwer dan de huidige en remt daardoor de golven beter af.

Eind 2008 zijn we gestart met de voorbereidingen voor de versterking van de Wieringermeerdijk. Begin 2009 is de versterking van de Omgelegde Stonteldijk in de Zuiderhaven van Den Oever aan het project toegevoegd. Voor beide dijkversterkingen wordt één procedure voor een milieueffectrapportage (m.e.r.) in combinatie met het opstellen van het dijkversterkingsplan doorlopen.

Veel vragen over het Wateraanvoerplan

De aandacht in de planstudie over de Wieringermeerdijk gaat ook uit naar de hevels (wateraanvoerplan) die op een groot aantal locaties over de dijk zijn gelegd. Belangstellenden en belanghebbenden hadden veel vragen over de realisatie van het wateraanvoerplan. Ze waren vooral benieuwd of ze straks nog steeds over voldoende water kunnen beschikken.

De hevels die er nu liggen dienen de zoetwateraanvoer vanuit het IJsselmeer voor het achterland tot aan de snelweg A7. Tijdens de versterkingswerkzaamheden aan de dijken moeten deze hevels zijn verwijderd. Inmiddels is er besloten om een alternatieve wateraanvoer via een gesloten systeem te realiseren.