Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier


Veel belangstelling bij opening waterberging Noorderveld

Publicatiedatum : 21 september 2010

Meer dan 70 buurtbewoners en belangstellenden waren aanwezig bij de opening van de waterberging Noorderveld in Heemskerk. Zij konden na het officiële openingsmoment een wandeling door dit prachtige gebied maken dat normaal gesloten is voor het publiek. De rondleidingen werden begeleid door Ernst Moerman (projectleider waterberging Noorderveld) en Michiel Swuste (technisch medewerker) van het hoogheemraadschap en de boswachters Paul van der Linden en Jan van Mourik van PWN. Voor de kinderen was een Droppie Water puzzeltocht georganiseerd met vragen over de waterberging en planten en dieren in het natuurgebied.

Samenwerking zorgt voor synergie

Tijdens zijn speech wees hoogheemraad Rob Veenman op het belang en de noodzaak van de waterberging. Hij liet weten dat het vaker en feller regent dan voorheen, en maakte dit concreet door te vertellen dat er in Heemskerk dit jaar al 100 millimeter meer regen-water was gevallen dan gebruikelijk.

Gedeputeerde Bart Heller noemde de waterberging in zijn toespraak een schoolvoorbeeld van slimme samenwerking tussen instanties, waarbij waterbeheer, natuur en recreatie profiteren. "Het resultaat is meer dan de som der delen." Ook Wethouder Odd Wagner was positief. Hij noemde de waterberging een verrijking voor zijn gemeente. De laatste spreker, Jan van Mourik van PWN, was vooral blij met de maar liefst 1.200 vogels die vorige week in het gebied geteld waren.

De waterberging Noorderveld (10 hectare) is gecombineerd met vijf hectare natuur. De waterberging is aangelegd om in de toekomst mogelijke wateroverlast uit het Heemskerkerduingebied te voorkomen. De bedoeling is om dat overvloedige water in natte tijden tijdelijk vast te houden, zodat het stedelijk gebied wordt ontzien. Als het droog is, voert het ouderwetse Bosmanmolentje het water af.