Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Onderzoek naar blauw-groene diensten

Publicatiedatum : 21 september 2010

We onderzoeken of voor het beheer van het watersysteem nog vaker gebruik gemaakt kan worden van lokale expertise. Dit kan door een deel van onze taken als 'blauw-groene dienst' op de markt te zetten. Het project richt zich op het veenweidegebied. Bij beheer en onderhoud van dit kwetsbare gebied heeft gebiedskennis een duidelijke meerwaarde.

Op dit moment onderzoeken we welke werkzaamheden geschikt zijn als blauw-groene dienst en op welke wijze we deze op de markt kunnen zetten. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan het maaien van bermen, de aanleg van natuurvriendelijke oevers of het onderhouden van beplanting. Maar het project kijkt verder dan alleen de taken van het hoogheemraadschap. We verkennen ook of het mogelijk is om met andere organisaties gezamenlijke blauw-groene diensten te ontwikkelen en aan te bieden, zoals diensten die bijdragen aan het behoud van gebiedsspecifieke landschaps-elementen.

De blauw-groene diensten leveren wat op voor zowel de uitvoerder als voor ons. De uitvoerder ontvangt een marktconforme vergoeding voor de dienst. Voor ons wordt het beheer efficiënter: de uitvoerende partij kan het beheer en onderhoud meenemen tijdens zijn andere werkzaamheden.

Veenweidegebied

Het project richt zich op mogelijk in te zetten blauw-groene diensten voor het veenweidegebied, en onderzoekt ook de daarvoor meest geschikte organisatievorm en financieringsmogelijkheden. Het veenweidegebied is het gebied rond Purmerend, waar-onder Zeevang en Waterland. In de tweede helft van 2010 moet er een beleidskader op papier staan. Op basis daarvan beslist ons bestuur of het de diensten ook daadwerkelijk in de praktijk wil brengen.

Meer info?

Wilt u meer informatie over de blauw-groene diensten? Dan kunt u een e-mail sturen naar projectleiders Marja van Hezewijk of Anet Lablans via info@hhnk.nl.