Veilig Verkeer Nederland

Nederlandse wegen opnieuw bij veiligste ter wereld

dinsdag, 21 september 2010

Het Nederlandse wegennet hoort opnieuw tot de veiligste ter wereld, zo blijkt uit een publicatie van het International Transport Forum. Na Groot-Brittannië zijn Zweden en Nederland de veiligste landen. In 2009 kwamen per 100.000 inwoners 3,9 personen te overlijden bij een verkeersongeval op onze wegen, in Groot-Brittanië waren dat er 3,8. Binnen Europa komen de Griekse wegen als gevaarlijkste uit de bus met 13,8 slachtoffers.

Investeren in verkeersveiligheid loont
"Dit is een groot compliment aan de Nederlandse automobilist en laat zien hoe verantwoord deze met het dagelijks verkeer omgaat", reageert demissionair minister Eurlings (VenW) in De Telegraaf. "We moeten er samen alles aan doen om deze toppositie te behouden." Naast de voorzichtige houding van de Nederlandse weggebruiker heeft ook de betere infrastructuur effect volgens het ministerie van VenW. Voorbeelden hiervan zijn gescheiden fiets- en autostroken, rotondes en botsvriendelijke vangrails.

Kwetsbare verkeersdeelnemers
Het zijn vooral auto-inzittenden die minder vaak slachtoffer zijn van een verkeersongeval. De veiligheid van kwetsbare weggebruikers, zoals fietsers, senioren en motorrijders, blijft achter. Het is dan ook goed dat de minister meer aandacht geeft aan de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers.