Provincie Utrecht

Jachthaven Marnemoede succesvolle publiek-private samenwerking

De vijf jaar geleden geopende jachthaven Marnemoede in IJsselstein is een succes. Op drukke dagen trekt de haven zo'n 2.000 bezoekers. Marnemoende kwam tot stand dankzij een publiek-private samenwerking.

In 2000 werd met de planvorming gestart en tussen 2002 en 2004 zijn er vele vergunningtrajecten doorlopen. De provincie Utrecht en de gemeente IJsselstein stonden volledig achter het plan voor de jachthaven. Dat heeft veel tijdwinst opgeleverd, meldt het blad Recreatie en Toerisme.

Jan Kromwijk, initiator van de jachthaven, merkt dat de haven meer weersafhankelijk dan crisisafhankelijk is. Het bezoek aan Marnemoende heeft zijn verwachtingen overtroffen. Tijdens de zomermaanden komt het voor dat er rijen staan voor de ingang.

Wendy Luijten neemt in haar masterthesis over financiële verevening onder meer Marnemoende onder de loep. Ze constateert dat Kromwijk de haven kon realiseren door publieke wensen te adapteren en te faciliteren voor overheden. Volgens haar gebeurt het zelden dat ondernemingen bereid zijn om een vrijwillige financiële bijdrage leveren aan hun omgeving. Jan Kromwijk ontving voor de ontwikkeling van de haven geen subsidie.

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11