Rijksoverheid



Incubator voor creatieve ondernemers in hart Shanghai

Nieuwsbericht | 21-09-2010

Shanghai heeft sinds 17 september 2010 een Dutch Design Workspace.

Nederlandse ondernemers op het gebied van mode, design en architectuur kunnen zich in dit gebouw vestigen om de Chinese markt te veroveren. Ook Chinese ondernemers zijn onder bepaalde voorwaarden welkom, als ze een duidelijke relatie hebben met Nederland.

De officiële opening werd verricht door Eric Verwaal, de consul-generaal in Shanghai. De opening valt samen met de Shanghai International Creative Industry Week die nog tot 21 september 2010 duurt.

Dertig werkplekken

De Dutch Design Workspace is onderdeel van het Dutch Design Fashion Architecture programma. Met dit programma wil de Nederlandse overheid de positie van de Nederlandse creatieve industrie in het buitenland versterken. De incubator is gevestigd in het centrum van Shanghai en heeft dertig werkplekken voor creatieve ondernemers.

Startende ondernemers

Naast gedeelde faciliteiten als een receptie en vergaderruimtes is er voor de startende ondernemers een ondersteuningsteam dat helpt met contact met Chinese overheidsorganisaties en bedrijfsregistratie.

Tijdens de eerste selectieronde zijn drie ontwerpbureaus toegelaten. Dit zijn architectuurbureau MVRDV uit Rotterdam, museum- en expo-ontwerpers Northernlight uit Amsterdam en ontwerpbureau Five Spices uit Den Haag. Er zijn gesprekken gaande met nieuwe `bewoners'.

De Dutch Design Workspace wordt ondersteund door de ministeries van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.