Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer beschermt bedreigde planten en dieren

Zoetermeer wil deel gaan uitmaken van de Coalitie Biodiversiteit 2010. Zo besloot het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 21 september. Door deelname levert de gemeente een bijdrage aan het behoud van biodiversiteit in Nederland.
Concreet betekent dit dat de zij beschermde en bedreigde plant- en diersoorten in de stad zoveel mogelijk wil behouden. Ook organiseert de gemeente verschillende activiteiten om biodiversiteit onder de aandacht te brengen bij haar inwoners. Frank Speel, wethouder Natuur, tekent binnenkort een convenant om officieel toe te treden.

Wereldwijd sterven steeds meer plant- en diersoorten uit. Volgens deskundigen is dit een van de grootste milieuproblemen van deze tijd. Want de enorme verscheidenheid aan levende organismen, biodiversiteit genoemd, is behalve mooi en nuttig, ook noodzakelijk. Biodiversiteit zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Door het uitsterven van plant- en diersoorten, komt de stabiliteit van het leven in gevaar.

Jaar van de biodiversiteit
De Verenigde Naties hebben 2010 uitgeroepen tot 'het jaar van de biodiversiteit'. Over de hele wereld zijn honderden organisaties nu actief bezig om biodiversiteit zoveel mogelijk te behouden. Wethouder Speel: "Zoetermeer is een stad vol leven. Er leven nationaal beschermde en bedreigde plant- en diersoorten, waaronder vleermuissoorten en orchideeën. De gemeente draagt bij aan het behoud van biodiversiteit door deze bijzondere soorten in haar stad te beschermen."

In het kader van het jaar van de biodiversiteit vonden in Zoetermeer dit jaar al verschillende activiteiten plaats, waaronder het 1001 soortenweekend, de fotowedstrijd 'biodiversiteit in beeld' en een wedstrijd voor de meest natuurvriendelijke tuin. De komende periode werkt de gemeente aan een handzame veldgids met foto's en heldere uitleg van alle voorkomende beschermde en bedreigde soorten in Zoetermeer.

Coalitie Biodiversiteit 2010
Nederland heeft de coalitie Biodiversiteit 2010 gevormd om bij te dragen aan het behouden en duurzaam benutten van biodiversiteit. Deze coalitie bestaat uit een brede vertegenwoordiging van gemeenten, provincies, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Andere deelnemende gemeenten zijn o.a. Amsterdam, Amersfoort, Assen, Groningen en Leiden.