Gemeente Dalfsen

Na-isoleren van woningen slaat aan in Dalfsen

21-09-2010

In september 2009 is de gemeente Dalfsen gestart met het project Duurzaam (T)huis in drie pilotwijken. Bewoners van de wijken in Dalfsen, Lemelerveld en Nieuwleusen hebben een gratis maatwerkadvies aangeboden gekregen. Hier is dankbaar gebruik van gemaakt. In de kern Dalfsen hebben veel inwoners opdracht gegeven voor na-isolatie van hun woning.

In Dalfsen zijn de Kloosterhof, van Kempenhof, van Ommenhof, van Lingenhof en een gedeelte van de Thomas à Kempislaan als pilot gekozen. De woningen in deze wijk zijn gebouwd in de jaren `70 en kenmerken zich door het ontbreken van spouw-, vloer- en dakisolatie. Daarnaast zijn de woningen grotendeels nog voorzien van enkel glas. In het gratis maatwerkadvies staan alle maatregelen die helpen een woning energiezuiniger te maken. In de kern Dalfsen kwam na-isolatie als belangrijkste energiebesparende maatregel naar voren.

Alleen al in de Kloosterhof hebben 24 bewoners een maatwerkadvies aangevraagd en hebben 13 bewoners daadwerkelijk opdracht gegeven voor energiebesparende maatregelingen. De heer Halfman van de Kloosterhof 17 in de kern Dalfsen heeft gekozen voor vloer- en gevelisolatie. Dhr. Halfman: "Naast het feit dat ik nu veel energie ga besparen, zitten wij er de komende winter ook nog eens lekker warm bij. En doordat ik er nu 2 energielabels op vooruit ga, krijg ik nog eens 750 euro subsidie van de overheid".

Maatwerkadvies
Met het maatwerkadvies in de hand kunnen bewoners vrijblijvend een offerte laten maken bij de Duurzaamheidplatforms in de gemeente Dalfsen. In een platform zitten plaatselijke ondernemers die voor de uitvoering kunnen zorgen. Daarnaast helpen ze ook bij het aanvragen van de landelijke subsidies.
Op de website www.duurzaamthuisdalfsen.nl is alle informatie nog eens rustig na te lezen.

November Energiemaand
Door de vele positieve reacties uit de wijken gaat de gemeente Dalfsen door met Duurzaam (T)huis. Op 21 oktober start Duurzaam (T)huis in Hoonhorst. De inwoners van Hoonhorst, hebben tijdens de November Energiemaand, georganiseerd door de initiatiefgroep Duurzaam Hoonhorst, de mogelijkheid om een maatwerkadvies voor hun woning aan te vragen. Binnenkort ontvangen de inwoners van Hoonhorst hier mee informatie over.