Balkenende neemt waardig afscheid met verstandige begroting

21/09/2010 15:10

VNO-NCW, MKB-Nederland, LTO Nederland

EMBARGO TOT 21 SEPTEMBER 2010 15:15 uur

Dit is een gezamenlijk persbericht van VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland.

Balkenende neemt waardig afscheid met verstandige begroting

Den Haag, 21 september 2010 - Het kabinet heeft een verstandige begroting gemaakt, die een waardig afscheid vormt van de regeerperiode van premier Balkenende. Ondanks zijn demissionaire status laat het kabinet de zaak niet op zijn beloop. Het ondersteunt de opgang van de economie en neemt een wijselijk voorschot op noodzakelijke maatregelen om de eigen boekhouding verder in het gareel te brengen. Landen die snel saneren vertonen doorgaans ook snel betere economische prestaties.

Het kabinet erkent dat het herstel vorm moet krijgen vanuit het bedrijfsleven. Het zet een aantal belangrijke maatregelen uit het crisispakket voort, waardoor ondernemingen een miljard euro aan liquiditeitssteun (vervroegde afschrijving, verruimde carry-back) krijgen. Kredietgaranties blijven intact. De verruimde innovatiesteun blijft eveneens overeind, voor een groot deel blijvend. De bouwsector heeft eindelijk de broodnodige steun gekregen om de ijzige poolwind in de sector te doorstaan.

Verder is positief dat het kabinet maatregelen heeft genomen om de stijging van sociale werkgeverslasten aan banden te leggen om zo onze internationale concurrentiepositie in het goede spoor te houden.

Daarnaast krijgen ondernemingen - groot en klein - steun voor blijvende versterking door verlaging van de winstbelasting. Dat is ook goed voor de komst van buitenlandse bedrijven en banen naar Nederland en steunt de banenmotor van het midden- en kleinbedrijf.

De verhoging van de accijns op roken is een onverstandige maatregel, die toenemende illegaliteit en criminaliteit uitlokt via stijgende parallelimport van sigaretten.