Provincie Utrecht

Klimaatneutrale bedrijven maken achterban enthousiast

"De provincie Utrecht moet een proeftuin voor duurzaamheid worden". Dit zei milieugedeputeerde Wouter de Jong tijdens een bijeenkomst op 20 september in het Provinciehuis. Tijdens deze zogeheten Op Kop bijeenkomst tekenden opnieuw elf bedrijven uit de Utrechtse regio een intentieverklaring voor een klimaatneutrale bedrijfsvoering.

Milieugedeputeerde Wouter de Jong klinkt onverminderd enthousiast tijdens de Op Kop bijeenkomst: "Binnenkort ga ik hierover in Brussel praten. Ook andere Europese landen hebben belangstelling voor zo'n initiatief. We willen als provincie Utrecht in Nederland het voortouw nemen." De elf aanwezige ondernemers gaan hun organisatie klimaatneutraal inrichten en dringen daarmee de CO uitstoot aanzienlijk terug. Drie andere organisaties gaven aan koploper-in- spé te willen zijn en zetten als blijk van verbondenheid hun handtekening op het klimaatbord.

Club van honderd
"We zijn hard op weg naar de club van honderd", lacht De Jong. De provincie wil tenminste honderd bedrijven en instellingen uitdagen hun bedrijfsvoering klimaatneutraal in te richten. De teller staat nu op zesenzeventig. Deze koplopers laten een CO2 footprint maken en gaan vervolgens aan de slag met zaken als energiebesparing en minder uitstoot van schadelijke gassen. Vanaf 2010 organiseren koplopers nu ook zelf workshops over een klimaatneutrale bedrijfsvoering voor de eigen achterban en voor de kopgroep.

Workshops
Er is steeds meer belangstelling voor workshops over duurzaamheid die door de provincie georganiseerd worden. Steeds meer bedrijven, gemeenten, scholen en andere maatschappelijke organisaties vinden de weg naar het programma Klimaat op Orde, waarmee de provincie Utrecht al drie jaar aan de weg timmert. Er is zelfs sinds dit jaar de LinkedIn groep " Klimaatneutrale organisaties Op Kop" gestart. Koplopers die zelf een workshop willen organiseren voor de eigen achterban of de kopgroep kunnen contact opnemen met de provincie. Zie contactgegevens bij Project Op Kop.

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11