Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 21 september 2010 - Europese reactorbedrijven bundelen hun krachten voor nieuw Europees onderzoek op het gebied van nucleaire technologie

Petten, 20 september 2010, CEA, SCKCEN en NRG hebben een belangrijk rapport ondertekend, een standpuntbepaling over het opzetten van de ERAER (European Research Area of Experimental Reactors). Dit rapport benadrukt het belang van samenwerking en de implementatie van een duidelijke beleidsstructuur voor de Europese onderzoeksreactoren.

Het rapport is ondertekend tijdens de algemene vergadering van het platform voor duurzame nucleaire energie, SNETP, in Brussel. Het richt zich vooral op de volgende noodzakelijke bestralingsinfrastructuur in het toekomstige nucleaire onderzoeksgebied:


- Mogelijkheden om materialen en splijtstoffen te testen ter ondersteuning van de reactorveiligheid en bedrijfsduur, optimalisatie en innovatie van huidige en toekomstige kernreactoren;


- Ontwikkeling van een faciliteit voor flexibele, snelle spectrumirradiatie om Europa in een leidende positie te plaatsen in de wereldwijde zoektocht naar duurzame kernenergie voor de toekomst;


- De productie van radio-isotopen voor nucleaire geneeskunde, een belangrijke bijdrage aan de volksgezondheid.

De eerste generatie onderzoeksreactoren in Europa komen langzamerhand aan het einde van hun levensduur en zullen daarom uit bedrijf genomen moeten worden. Onderzoeksreactoren zijn essentieel voor het ontwikkelen van een nieuwe generatie kernreactoren die efficiënter gebruik maken van splijtstoffen en aanzienlijk minder afval produceren, voor het onderzoek naar kernfusietechnologie en voor de productie van radio-isotopen. Nu is het tijd voor een samenhangend Europees beleid dat industriestandaarden definieert en implementeert en de behoeften van burgers in kaart brengt, gecombineerd met een hoog niveau aan wetenschappelijke expertise.

Dit beleid geeft voor de nieuwe Europese onderzoeksreactoren de route aan voor de middellange en lange termijn. CEA (Frankrijk), SCKCEN (België) en NRG (Nederland) hebben aan hun nieuwe reactoren de volgende belangrijke functies toegekend:


- Reactor Jules Horowitz (Cadarache, Frankrijk): een hoogwaardige reactor voor testdoeleinden, al in aanbouw;


- MYRRHA (Mol, België): onderzoeksfaciliteit voor flexibele, snelle spectrumbestralingen;


- PALLAS (Petten, Nederland): een onderzoeksreactor die fungeert als belangrijkste Europese producent voor isotopen voor de geneeskunde.

De hierboven genoemde reactorbedrijven verklaren dat ERAER de enige manier is waarop Europa een leidende rol kan blijven vervullen op het gebied van reactortechnologie, de energie voorziening kan verzekeren en tegemoet kan komen aan de moderne vereisten van de geneeskunde.

### (einde persbericht) ###

www.cea.fr

www.sckcen.be

www.nrg.eu

Aanvullende informatie

CEA:

Frederic Ravel, CEA/DEN Hoofd van de Communicatiegroep


+33 1 69 08 12 66

frederic.ravel@cea.fr

SCKCEN:

Anne Verledens

Expertgroep voor Communicatie, Vorming en Kennisbeheer


+32 14 33 25 86, mobiel +32 475 75 13 47

info@sckcen.be

NRG

Gudron Vis, NRG Persvoorlichting


+31 224 568050, mobiel +31 6 13554622

info@nrg.eu

NRG is over de volle breedte van de nucleaire sector actief. Dat varieert van productie van radioisotopen voor de medische wereld tot nucleaire techniek voor energiecentrales. Ons werk levert ook veel zogenoemde spin-off techniek op die toegepast wordt in de niet-nucleaire industrie.

NRG, Postbus 25, NL-1755 ZG Petten, Nederland, Tel +31-224564080, Fax
+31-224568912
Informatie: info@nrg.eu
Update 21 september 2010