Ministerie van Defensie

Zomerbivak voor kinderen uitgezonden militairen

21 september 2010, 14.09 uur

Overdag hielpen de jongeren elkaar onder meer op de stormbaan en 's avonds bespraken ze hun ervaringen bij de tent of tijdens de nachtelijke wandeltocht. Bijna 70 kinderen van uitgezonden militairen hebben afgelopen weekend op de Oranjekazerne in Schaarsbergen actief kennisgemaakt met het militaire leven en elkaar. De zomerbivak voor 68 relaties tussen de 12-21 jaar werd georganiseerd door het thuisfrontcomité, met steun van Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm. De tieners bivakkeerden dit weekend in echt militair tentenkamp.

"Het draait bij deze jongeren van uitgezonden militairen vooral om begrip", zegt Inno Hagenbeek, vicevoorzitter van het thuisfrontcomité Koninklijke Landmacht."Voor deze specifieke groep werd nooit iets georganiseerd terwijl zij het vaak best moeilijk hebben met de uitzending. Op school worden ze niet altijd goed begrepen en geconfronteerd met vragen en opmerkingen waar ze niet zoveel mee kunnen. Hier zitten ze tussen lotgenoten die precies weten hoe het voelt als je vader of moeder een tijd van huis is en is er direct een klik."

Overlevingspaketten

Ook de klimwand stond op het programma op de Oranjekazerne in Schaarsbergen.

De tieners, relaties van militairen van alle krijgsmachtdelen, sliepen in tenten, aten overlevingspakketten en hebben activiteiten gedaan als klimmen, paintballen, zelfverdediging, de hindernisbaan en het schieten in de wapensimulator. Tegelijkertijd vonden ze dus een luisterend oor bij zowel militairen als hun leeftijdsgenoten.