Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

LNV: nieuwe stappen in innovatie landbouw

Persbericht | 21-09-2010

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zet volgend jaar flinke stappen in innovatie en verduurzaming van land- en tuinbouw en visserij. Bovendien worden ondernemers beloond voor bijvoorbeeld landschapsonderhoud, diergezondheid, dierenwelzijn, milieu- en waterbeheer.

In 2011 is EUR22 miljoen beschikbaar voor de bevordering van dier- en milieuvriendelijke stallen en de ondersteuning van een brede weersverzekering. Zo worden ondernemers economisch weerbaarder. Ook wordt een extra premie gegeven aan boeren in landschappelijk waardevolle en/of waterrijke gebieden. In de periode 2010-2013 is in Nederland ca. EUR145 miljoen extra beschikbaar voor het plattelandsbeleid. Dit geld is er voor concrete maatregelen voor onder meer akkerrandenbeheer, verbetering van water- en milieukwaliteit, reductie van milieuverliezen, innovatie, landbouwgebonden productie van duurzame energie. Met deze maatregelen worden in 2011 al substantiële en betekenisvolle stappen gezet op weg naar een verdere vermaatschappelijking van het Europees landbouwbeleid.

Steun jonge agrariërs

In 2011 zet LNV 6 miljoen euro in voor ondersteuning van jonge landbouwers die hun bedrijf willen moderniseren, maar dat vanwege de hoge kosten voor bedrijfsovername moeilijk kunnen. Deze regeling bestaat al enkele jaren. De financiering vindt plaats vanuit LNV en provincies. In 2010 is er onverwacht veel belangstelling, na een terugval in 2009. Om de passende aanvragen te kunnen honoreren wordt extra budget beschikbaar gesteld. Minister Verburg: "Ik ben blij dat jonge landbouwers doorgaan met moderniseren. Hieruit blijken de toekomstgerichtheid en het ondernemende karakter van de agrarische sector. Jonge agrariërs zijn de ondernemers die de toekomst van de landbouw mede vormgeven. Ik wil dat graag stimuleren."

Bezuinigen

Het Kabinet bezuinigt EUR 1,8 miljard in 2011. Voor LNV wordt komend jaar EUR 9 miljoen loonindexatie niet aan de LNV-begroting toegevoegd. Ook worden eerder voorgenomen uitgaven van EUR 5 miljoen voor het werkprogramma Schoon en Zuinig en EUR 27 miljoen voor landschap en natuur geschrapt.