GroenLinks
`Kabinet staat met de rug naar de samenleving'

Dinsdag 21 september 2010, 15:07u - Femke Halsema
Mensen moeten veel meer gaan betalen voor de kinderopvang. Dat is het resultaat van de bezuinigingen van het demissionaire kabinet. Werken wordt daardoor onaantrekkelijk gemaakt. GroenLinks vreest dat vrouwen zich terugtrekken van de arbeidsmarkt. "De maatregelen zijn antimodern. Dit kabinet staat met de rug naar de samenleving", aldus fractievoorzitter Femke Halsema.

Grote bedrijven, banken en verzekeraars die met het economisch herstel weer florissante winsten maken, krijgen een onbegrijpelijk cadeautje. De vennootschapsbelasting wordt verlaagd naar 25%. Halsema: "Een bonus voor de banken en minder geld voor de kinderopvang; een perverse manier om de financiële gevolgen van de bankencrisis op te lossen."

Nederland herstelt zich momenteel geleidelijk van de economische crisis. De werkloosheid neemt nog toe, maar niet zo snel als gevreesd. Het financieringstekort komt op 3,9% uit. Ook dat is minder dan eerder werd verwacht. Het herstel is echter kwetsbaar. Onze samenleving vergrijst en onze economie is vies en verouderd. De overheid ontkomt er niet aan om te bezuinigen op de uitgaven en forse hervormingen door te voeren.

"Het is te prijzen dat het demissionaire kabinet een begin maakt met het terugdringen van het financieringstekort, maar een aantal keuzes is niet toekomstbestendig. Om tekorten aan personeel in het onderwijs en de zorg op te vangen moet de arbeidsparticipatie omhoog. Wij vinden het voor de emancipatie van groot belang dat meer vrouwen meer gaan werken. Maar dat dreigt nu de nek te worden omgedraaid door een kaalslag in de kinderopvang", aldus Halsema. Door 450 miljoen euro extra te bezuinigen bovenop de eerder aangekondigde bezuinigingen wordt er de komende jaren door de overheid ongeveer een miljard euro minder uitgegeven aan kinderopvang. Dat is een derde van het budget dat de overheid aan kinderopvang besteedt.

GroenLinks is er voorstander van dat er bezuinigd wordt op bureaucratie. Ongericht bezuinigen op ambtenarensalarissen is geen goed idee. Dan worden ook de politieagenten of de onderwijzers gepakt. Die moeten daarnaast ook veel meer gaan betalen voor de kinderopvang. Voor de kwaliteit van de samenleving is het van groot belang dat er geïnvesteerd wordt in veiligheid en onderwijs. De bezuinigingen op de inburgering staan haaks op de noodzaak om de integratie van allochtonen te verbeteren.

GroenLinks vindt dat er op korte termijn meer bezuinigd kan worden of defensie-uitgaven, ineffectieve subsidies aan het bedrijfsleven en het niet doorvoeren van de verlaging van de vennootschapsbelasting. GroenLinks wil een verdere vergroening van het belastingstelsel. Dat zijn bezuinigingen en lastenverschuivingen die de overheidsfinanciën verbeteren en bijdragen aan een groenere economie.