Rijksvoorlichtingsdienst

LERAREN EN LEERLINGEN ONTZIEN IN ONDERWIJSBEGROTING

Kwaliteit en toegankelijkheid van onderwijs blijven het uitgangspunt van dit kabinet, ook nu. Om de begroting sluitend te krijgen zijn ingrepen onvermijdelijk, maar de kern van het onderwijs - leraren en leerlingen - wordt zoveel mogelijk ontzien. Minister Rouvoet en staatssecretaris Van Bijsterveldt leveren hun begroting 'schoon' op, zonder te tornen aan het Actieplan Leerkracht.

Maatregelen

Een toenemend aantal studenten en leerlingen, als ook de eerder door het kabinet aangekondigde bezuinigingen (motie Koolmees) hebben consequenties voor de onderwijsbegroting. De middelen die het demissionaire kabinet beschikbaar had voor nieuw OCW-beleid in 2011, de enveloppemiddelen voor OCW (235 miljoen), worden niet uitgekeerd. De eerste drie jaar van de kabinetsperiode is er 1,8 miljard aan enveloppemiddelen naar de OCW-begroting gegaan.

Naast de enveloppemiddelen wordt, zoals eerder aangekondigd, bespaard op de kinderopvang. Deze versobering van de kinderopvang levert met de bij voorjaarsnota voorgestelde wijzigingen 230 miljoen op in 2011. De versobering van de kinderopvang vanaf 2012 zal nog nader worden ingevuld. De opbrengst van de maatregel wordt ten dele gebruikt om de extra leerlingen in het onderwijs te financieren.

Kwaliteit en toegankelijkheid

De bewindspersonen doen er alles aan om met alle partijen het onderwijs door deze economisch zware tijden heen te loodsen. Investeringen in het primaire onderwijsproces blijven op deze manier mogelijk. Zo blijft het Actieplan Leerkracht intact. Dit betekent dat er jaarlijks extra geld voor leraren bijkomt, oplopend tot 1 miljard. In 2011 gaat er 688 miljoen euro naar leraren in het kader van het actieplan. Leraren kunnen dus nog steeds rekenen op betere belonings- en scholingsmogelijkheden.

Het verhogen van de onderwijskwaliteit blijft een speerpunt. Naast het terugdringen van zeer zwakke scholen en het verbeteren van taal en rekenen, wordt er een extra impuls gegeven aan talentontwikkeling in wetenschap en techniek. Om onderwijsachterstanden te bestrijden is er volgend jaar 120 miljoen euro beschikbaar voor voorschoolse educatie. Verder gaat de aanval op schooluitval onverminderd door om de doelstelling, halvering van het aantal voortijdig schoolverlaters van 71.000 naar 35.000 in 2012, te halen.

In het hoger onderwijs wordt volgend jaar 52,3 miljoen euro geïnvesteerd in meer en betere docenten. Van 2011 tot 2016 is 20 miljoen per jaar beschikbaar voor natuur- en scheikunde om onder andere meer wetenschappers en studenten aan te trekken.

Cultuur en media

Het budget voor kunst en cultuur levert voor 2011 een bezuinigingsbijdrage van 18 miljoen euro voor de totale onderwijsbegroting en blijft hiermee dus grotendeels gehandhaafd. Van dit budget is 206 miljoen beschikbaar voor het behoud en de instandhouding van cultureel erfgoed en 151 miljoen voor musea. Voor de bibliotheken is ruim 32 miljoen gereserveerd.

Ten aanzien van de media is er sprake van een gelijkblijvend budget. Twee nieuwe aspirant-omroepen profiteren daar dit jaar voor het eerst van mee: POWned en WNL.

Categorieën: Cultuur en recreatie, Onderwijs en wetenschap

Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap