Rijksoverheid




Economische Zaken neemt maatregelen voor versterking economie

Nieuwsbericht | 21-09-2010

Het ministerie van Economische Zaken neemt in 2011 een aantal maatregelen die de Nederlandse economie versterken.

Zo worden bedrijven met een jaaromzet van enkele miljoenen met het programma Groeiversneller gestimuleerd om door te groeien naar een omzet van 20 miljoen of meer en wil Economische Zaken in de komende jaren ten minste 15 toonaangevende buitenlandse ondernemingen naar Nederland halen.

`We moeten alles op alles zetten om er voor te zorgen dat Nederland een top-vestigingsplaats blijft,' zegt minister Van der Hoeven op Prinsjesdag 2010.

Uit het dal

`De economie doet het iets beter dan we direct na de crisis dachten, zo ontwikkelt de arbeidsmarkt zich bijvoorbeeld positief. Crisismaatregelen van het kabinet hebben mede voorkomen dat de werkloosheid is geëxplodeerd,' aldus de minister. Een goed vestigingsklimaat kan volgens haar zorgen voor een impuls voor de Nederlandse economie.

Kenniswerkersregeling

In 2010 werden vanwege de economische crisis een aantal maatregelen genomen voor bedrijven om te kunnen blijven ondernemen. Zo werd het kredietinstrumentarium verruimd en uitgebreid zodat gezonde bedrijven voldoende krediet konden krijgen.

Ook was er een zogenoemde kenniswerkersregeling. Hiermee werden 2000 onderzoekers van bedrijven gedetacheerd bij onderzoeksinstellingen. Daarnaast werd ook de fiscale faciliteit voor kenniswerkers (WBSO) verruimd, zodat bedrijven in moeilijke tijden hun innovatieve kracht konden behouden en uitbouwen. Met deze maatregelen worden naar schatting 18.000 bedrijven geholpen.

Van der Hoeven: `Vanwege de nasleep van de crisis continueren we veel van deze maatregelen in 2011. Daarmee gaan we door op de weg die we zijn ingeslagen: verzachten van de effecten van de crisis en werken aan een sterke economische toekomst.'