Reactie RMU op Prinsjesdag 2010

21/09/2010 15:46

Reformatorisch Maatschappelijke Unie


- Koopkrachteffecten eerlijk verdelen


- Korting toeslag kinderopvang positief


- Bezuinigingen ambtenaren boterzacht

De Miljoenennota voor 2011 is de laatste begroting van het huidige demissionaire kabinet. Gelet op de financieel-economische omstandigheden is de totstandkoming van een nieuwe regeerploeg op korte termijn wenselijk. Het weer op orde brengen van de overheidsfinanciën is een absolute must. Bezuinigingen zijn daarbij onontkoombaar.

De RMU meent dat er daarnaast ook sprake is van een morele crisis. Juist nu moet gesproken worden over morele kwesties als matiging, dienstbaarheid, solidariteit, duurzaamheid en gemeenschapszin.


1. Koopkrachtontwikkelingen gelijk laten lopen

De RMU gaat voor koopkrachtbehoud, dat is nodig voor de economie. Als de koopkracht onverhoopt terug zou gaan, dan moet dat eerlijk verdeeld worden, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Dat betekent dat de focus moet komen te liggen op een zo eerlijk mogelijke verdeling van de koopkrachteffecten. Dit vraagt wel een goed oog voor balans.

De RMU plaatst vraagtekens bij de nu reeds voorgestelde bezuinigingen op re-integratie. Efficiënter omgaan met deze gelden is nodig. Echter, jonggehandicapten (Wajongers) mogen daarvan niet de dupe worden.


2. Korting toeslag kinderopvang positief

Bij eerdere bezuinigingen moesten gezinnen inleveren en werd het kindgebonden budget maar magertjes vormgegeven, terwijl de kinderopvangtoeslag gespaard werd. De RMU vindt het positief dat er nu een korting komt op de toeslag voor kinderopvang. Het is terecht dat het demissionaire kabinet de vorig jaar niet doorgevoerde verhoging van het kindgebonden budget nu alsnog doorzet door hier 130 miljoen euro voor uit te trekken.

Al langere tijd pleit de RMU voor invoering van een vrij te besteden, robuust vormgegeven kindgebonden budget. Dit geeft maximale keuzevrijheid aan ouders. Zij kunnen zo zelf invulling geven aan de verdeling van arbeid en beroep zonder (in)directe prikkels vanuit de overheid.


3. Boterzachte bezuiniging op ambtenaren

Alhoewel eerdere voorgenomen bezuinigingen op rijksambtenaren bij lange na niet zijn gerealiseerd, is een nieuwe bezuinigingsronde ingeboekt. Reductie van het aantal ambtenaren lijkt een onmogelijke opgave. Van de voorgenomen reductie met 12.000 ambtenaren, de achterliggende periode, is slechts een reductie met 4.000 ambtenaren daadwerkelijk gerealiseerd. Daarnaast zal ondermeer door wachtgelden het financiële effect minimaal zijn. De RMU ziet meer heil in het schrappen van de inhuur van dure externe krachten. Jaarlijks wordt hier 1,3 miljard euro aan uitgegeven.

Bovendien zou een reductie vooraf gegaan moeten worden door een takendiscussie. De RMU vindt het belangrijk, dat de burger meer verantwoordelijk wordt en er een fundamentele discussie gevoerd wordt over het terugdringen van overheidstaken. Daarbij mag uiteraard niet uit het oog verloren worden dat de overheid het schild der zwakken is.

Bezuinigingen door salarissen op de nullijn te zetten kunnen nog niet worden ingeboekt. De salarisstijgingen van ambtenaren kunnen niet eenzijdig vastgesteld worden, maar worden bepaald door de uitkomst van de onderhandelingen tussen betrokken sociale partijen.


4. Ruimte voor ondernemen en innoveren

Het verheugt de RMU te zien dat ondernemerschap wordt gestimuleerd. Verlaging van specifieke BTW-tarieven zijn daarbij een adequate maatregel. Wat de RMU betreft is het nu ook hoog tijd voor het daadwerkelijk gericht schrappen in wet- en regelgeving. Over de noodzaak hiervan is al jaren consensus. Concrete stappen zijn echter nog te weinig gezet. De RMU is er content mee dat het onderwijs wordt ontzien in de bezuinigingen. Dit is goed voor de concurrentiepositie en innovatiekracht van Nederland.





http://www.rmu.org