Rijksvoorlichtingsdienst

Nederland veiliger, extra inzet op geweld

Nederland is de afgelopen jaren veiliger geworden. Dat constateert minister Hirsch Ballin in de Memorie van Toelichting bij de Justitiebegroting 2011. Zo vinden er minder vermogens- en geweldsdelicten plaats en vallen er minder ex-gedetineerden in herhaling. Verheugend, maar er blijft nog genoeg te doen, aldus de minister.

Uit de slotrapportage van het project Veiligheid begint bij Voorkomen blijkt dat de vermogenscriminaliteit in deze kabinetsperiode met 25 procent is afgenomen. Ook het aantal geweldsdelicten is significant gedaald, met 19 procent ten opzichte van 2006. Het percentage ex-gedetineerden dat opnieuw met politie en justitie in aanraking kwam, nam met bijna 5 procent af.

Hoewel het veiligheidsprogramma is afgerond, gaat Justitie in 2011 op onderdelen door op de ingeslagen weg. Zo streeft het programma 'Geweld in het (semi-)publieke domein' naar een verdere afname van het aantal geweldsdelicten. De Dadergerichte Aanpak Geweld (DAG) speelt daarbij een belangrijke rol. De partners in de Veiligheidshuizen (o.a. politie, OM, gemeenten, zorgpartners) gaan het handboek DAG en de bijbehorende instrumenten intensief gebruiken bij hun integrale aanpak van geweldplegers. Doelstelling voor 2011 is dat 80 procent van de 32 grote gemeenten met deze aanpak vertrouwd is. Ook wordt het aantal gedragscode- en bemiddelingsprojecten uitgebreid. In 2011 kunnen in 150 gemeenten burgers gebruik maken van buurtbemiddeling - een toename met bijna 40 procent t.o.v. 2008. Ook stimuleert Justitie in totaal 75 programma's leerlingbemiddeling en gedragscodes op scholen.

Verder onderzoekt Justitie hoe het strafrecht slagvaardiger kan worden gemaakt. Zowel de officier van justitie als de rechter moeten sneller kunnen reageren op strafbare feiten, bijvoorbeeld door het opleggen van electronisch toezicht, een gebieds- of contactverbod of reclasseringstoezicht, dan wel door de verdachte een borgsom te laten storten. Doel is het terugdringen van recidive en betere bescherming van het slachtoffer van het misdrijf.

In 2011 wordt de opzet van een goed aansluitende, effectieve nazorg voor ex-gedetineerden voltooid. Dan moeten justitiële inrichtingen, gemeenten en maatschappelijke partners regionaal de afspraken over nazorg, zoals geformuleerd in het Samenwerkingsmodel Nazorg, hebben geïmplementeerd. Ook de informatie-uitwisseling tussen de bij de nazorg betrokken partijen moet dan op orde zijn. Justitie streeft ernaar om volgend jaar voor (minimaal) 80 procent van de gedetineerden tijdig én volledig in kaart te brengen welke basisvoorzieningen zij precies nodig hebben. Via het Digitaal Platform Aansluiting Nazorg (DPAN) krijgen de gemeenten de beschikking over deze informatie, waarna ze kan worden ingebracht in het nazorgoverleg.

Voor slachtoffers van criminaliteit is 2011 een belangrijk jaar. Op 1 januari treedt de Wet Versterking positie slachtoffers in het strafproces in werking. Dit betekent een verdere uitbreiding van de rechten van het slachtoffer (en nabestaanden). Met de wet krijgt het slachtoffer een zelfstandige positie in het strafproces als benadeelde partij.

Justitie gaat de tarieven voor boeten en transacties in twee fasen verhogen. Op 1 januari 2011 gaan de tarieven met 15 procent omhoog; een jaar later volgt een verhoging met nog eens 20 procent. Ook wachten met betalen van een boete wordt duurder: de procentuele opslag bij de eerste en tweede aanmaning gaat in 2012 omhoog.

Noot voor redacties (