Dienstenbond CNV

Nieuws


21 september 2010

CNV-commentaar Miljoenennota

Het CNV is ongelukkig met de manier waarop het kabinet Balkenende nog op de valreep de lasten verdeelt. Hogere zorgkosten komen vooral op het bordje van mensen met lagere inkomens. Gezinnen die de verdeling van zorg en werktaken nu net op orde hebben, krijgen te maken met een forse bezuiniging op de kinderopvang. En het voornemen om 4.000 extra ambtenaren te ontslaan zonder overheidstaken te schrappen is ondoordacht. "Hierdoor dreigt een bezuinigingssamenleving, waarin het perspectief ontbreekt", zegt CNV-voorzitter Jaap Smit.

De aangekondigde bezuinigingen in de collectieve sector en het voornemen om vierduizend mensen te ontslaan bovenop de ruim twaalfduizend die al waren voorzien vindt het CNV een voorbeeld van eerst bezuinigen en vervolgens maar zien hoe, en waarop.

De overheid moet in een tijd van bezuinigingen, betrouwbaarheid uitstralen. Bijvoorbeeld richting gezinnen waarin ouders hun werk en hun gezin zo goed mogelijk proberen te combineren. Ouders die dit geregeld hebben worden nu geconfronteerd met bezuinigingen op de kinderopvang. Als er geld op verkeerde plekken terecht komt wil het CNV dat dit aangepakt wordt. Werkende ouders moeten echter wel weten waar zij aan toe zijn.

Het CNV wil een innovatief arbeidsmarktbeleid, waarbij geëxperimenteerd kan worden met nieuwe beleidsvormen. Dit is nodig vanwege ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Daar zijn op tal van plaatsen veel mensen nodig, zowel in de marktsector (bijv. chauffeurs, technici) als in de collectieve sector (het onderwijs, de veiligheid en de zorg). Onze samenleving is gebaat bij gemotiveerde mensen die in die sector werken of willen werken. Bezuinigingen op de salarissen en arbeidsvoorwaarden in de publieke sector werken averechts.