Rochdale


21 september 2010
Presentatie boek over totstandkoming Chinese woongroep Foe Ooi Leeuw

Een (in)spannende ontdekkingsreis van tien jaar om de eerste woongemeenschap voor Chinese oudere migranten in Amsterdam van de grond te krijgen. In het boek Foe Ooi Leeuw, huis om in harmonie samen te wonen, leest u waarom en hoe dat precies is gegaan. Verder wordt duidelijk hoe de positie is van oudere Chinese migranten in Nederland. Op een feestelijke manier wordt dit boek op maandag 4 oktober gepresenteerd.

U ben van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij Kunstenaars&Co aan de Nieuwe Herengracht te Amsterdam. Behalve het boek, wordt het Foe Ooi Leeuw servies gepresenteerd, ontworpen door de kunstenaars Irma van Weeren en Laura Braspenning.

Mijlpaal
Stichting Foe Ooi Leeuw is tien jaar geleden ontstaan op initiatief van Henny Liu, voorzitter van de Chinese ouderenvereniging Tung Lok. Van meet af aan werd het initiatief ondersteund door de OsiraGroep en Stichting CABO, een stedelijke organisatie voor oudere migranten. Daarna is op basis van vrijwillige inzet het wooncomplex gerealiseerd. Begin juli vorig jaar kreeg een aantal oudere Chinezen van Woningstichting Rochdale die zich ook voor dit initiatief heeft ingezet de sleutel van hun nieuwe appartement. Om de bewoners zich zoveel mogelijk thuis te laten voelen, hebben Kunstenaars&Co en Young Designers & Industry gewerkt aan de inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes.

Verder hebben de volgende fondsen de start van Foe Ooi Leeuw mogelijk gemaakt: Stichting RCOAK, Mondriaan Stichting, Amsterdamse Fonds voor de Kunst, Maagdenhuis, Oranjefonds, Sluyterman van Loo, Vierkerkenhuis en de Chinese Ondernemersvereniging.

Drie dialecten
Het wooncomplex telt 54 appartementen en heeft een ontmoetingsruimte. De in totaal 75 bewoners kunnen er een praatje maken, samen koken en eten, Mahjong spelen of Karaoke en Tai Chi beoefenen. De dialecten die worden gesproken zijn Mandarijn, Kantonees en Hakka. Omdat er nauwelijks Nederlands wordt gesproken, werkt communicatie via kranten, internet of foldertjes bijna niet. Daarom kunnen de bewoners een beroep doen op bijvoorbeeld de meertalige Erna Tjin, medewerkster van OsiraGroep die in het gebouw een zorgsteunpunt heeft. Zij helpt mensen met specifieke dingen zoals aanvragen om thuiszorg, scootmobiel, huursubsidie en aanvullende bijstand.

Programma

* 16.00 uur Toespraak Harry Moeskops, bestuurder OsiraGroep over De wegnaar Foe Ooi Leeuw.

* Presentatie van het Foe Ooi Leeuw servies door Martine Fransman, Kunstenaars&CO.

* Jan Booij, directeur intercultureel adviesbureau, geeft zijn visie op de kracht van Diversiteit.

* Uitreiking eerste exemplaar van het boek aan Andrée van Es, wethouder Werk, Inkomen, Participatie, Diversiteit, Integratie en Inburgering.

* 18.00 uur Borrel met drankje en hapje.