Aanschaf schone en zuinige auto's blijft aantrekkelijk

21/09/2010 15:55

Rai Vereniging

Belastingplan 2011

Geen veranderingen in de succesvolle maatregelen met betrekking tot de aanschaf van schone en zuinige auto's, de verhoging van de MRB wordt gestaakt, er wordt een subsidie ingevoerd voor personenauto's met een dieselmotor die nu al aan de Euro 6-norm voldoen en de afbouw van de BPM wordt stopgezet. Kort gezegd zijn dat de belangrijkste zaken die op Prinsjesdag aangekondigd werden die betrekking hebben op de automobilist.

Peter Janssen, directeur RAI Vereniging, zegt in een eerste reactie "een herkenbare en duidelijke lijn" te zien. "Het lijkt erop alsof het overleg dat wij continue hebben met onder andere het ministerie van Financiën zijn vruchten begint af te werpen. Door dit overleg zijn over en weer zienswijzen gewisseld en lijkt het er nu op dat helder en duidelijk beleid gemaakt wordt. Deze lijn zouden we graag door willen zetten met het nieuwe kabinet."

"De stop van de afbouw van de BPM is zeer teleurstellend maar begrijpelijk in het kader van het nieuwe kabinet dat zich aan lijkt te dienen en zich niet volledig achter Anders Betalen voor Mobiliteit kan scharen. Logisch gevolg is dan dat ook de verhoging van de Motorrijtuigenbelasting (MRB) gestopt wordt", aldus Janssen. "Wij zijn een fervent voorstander van een systeem van beprijzing en zullen daar ook voor blijven pleiten. Als de economische groei doorzet, neemt het verkeersaanbod weer toe en is het absoluut noodzakelijk dat we iets gaan doen aan beprijzen. Met de herfst en winter voor de deur komen er weer topdagen qua filelengte aan, dan zou het zomaar kunnen dat het nieuwe kabinet wel wil praten over beprijzen."

De datum waarop de voorgestelde stop van de BPM-afbouw en de verhoging van de MRB ingaan is in het Belastingplan voorgesteld op 1 januari 2011. De subsidie voor dieselpersonenauto's die aan de Euro 6-norm voldoen gaat ook in op 1 januari 2011.

Einde bericht





http://www.raivereniging.nl