Senternovem

21-09-2010 |

Veel aandacht voor benutting industriële warmte

IBW haalbaarheidregeling nog open tot 29 oktober

Bedrijven zijn bereid veel te investeren in het benutten van industriële warmte. Dat blijkt uit de belangstelling voor de regeling Industriële warmtebenutting (IWB). Het ministerie van Economische Zaken stelt dit jaar 10,5 miljoen euro beschikbaar voor een duurzamer gebruik van (rest)warmte in de industrie. De regeling geeft bedrijven een extra stimulans om duurzame warmteprojecten te realiseren. Ongeveer 80% van het industriële energieverbruik gaat naar warmte.

De IWB-regeling bestaat uit twee delen

* een investeringsregeling waarvoor 8 miljoen euro beschikbaar was, deze is inmiddels gesloten

* een haalbaarheidsregeling voor 2,5 miljoen euro, deze staat nog open tot 29 oktober en hiervoor geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt, nog niet alle budget is verdeeld.

Investeringsbereidheid
"Het is mooi dat in de context van de huidige economische situatie bedrijven bereid zijn te investeren in kapitaalintensieve warmteprojecten", vertelt Arjan van der Weiden, MJA-adviseur van Agentschap NL. "Met een relatief beperkt budget geven we projecten net dat extra duwtje richting realisatie." De regeling ondersteunt twee typen projecten:

* 70% van de aanvragen betreft projecten voor het verduurzamen van het bestaande industriële warmtenet, bijvoorbeeld als een bedrijf gebruik wil gaan maken van aardwarmte of biomassa
* 30% van de projecten zet in op het gebruik van restwarmte van andere ondernemingen

Haalbaarheidregeling: tot 29 oktober
"We zien dat steeds meer bedrijven de weg weten te vinden naar de haalbaarheidsregeling", aldus Van der Weiden. "Dit zal op termijn leiden tot realisatie van nieuwe investeringsprojecten, een gunstige ontwikkeling." Aanvragen voor subsidie van haalbaarheidsstudies kunnen nog tot 29 oktober worden ingediend. Ongeveer de helft van de 2,5 miljoen euro is inmiddels besteed, er is dus nog ruimte voor nieuwe aanvragen.

Ondersteuning
Vanuit de IWB-regeling en het MJA- en MEE-programma is actieve ondersteuning bij de realisatie mogelijk. De opgedane kennis komt beschikbaar via de kennisbank van het Nationaal Expertisecentrum Warmte (NEW).