ChristenUnie


Goede handelsbetrekkingen EU-Turkije maken toetreding overbodig

Goede handelsbetrekkingen EU-Turkije maken toetreding overbodig

086 dinsdag 21 september 2010 15:58 Het is goed dat de EU-Turkije handelsbetrekkingen verbeterd worden, stelt Europarlementariƫr Peter van Dalen in een stemverklaring bij het rapport KAZAK, dat het Europees Parlement vandaag aannam: ,, Ik heb daarom voor het rapport Kazak gestemd. Het verbetert de economische en handelsrelaties met Turkije en het versterkt het nabuurschap tussen de EU en Turkije. Dat is exact wat nodig is. En meer ook niet."

De oprichting van de douane-unie in 1996 heeft een groei van het handelsvolume tussen de EU en Turkije mogelijk gemaakt. Volgens de resolutie kan de relatie worden verdiept door ook andere gebieden zoals de dienstensector en overheidsopdrachten erin op te nemen. Van Dalen is voor een voorstander van een geprivilegieerd partnerschap met Turkije, als alternatief voor toetreding tot de EU. Toch heeft hij niet voorgestemd voor een amendement met dezelfde strekking. Van Dalen: ,, Ik heb me onthouden van stemming over amendement 1 van de EFD. Ook ik ben met hen tegen Turkse toetreding, maar daar gaat rapport Kazak niet over."

Turkije is de op zes na grootste handelspartner van de EU en de EU is de grootste handelspartner van Turkije. In 2009 exporteerde Turkije producten ter waarde van 33,6 miljard EUR naar de EU en het importeerde producten ter waarde van 40,4 miljard EUR vanuit de EU. Bovendien is 88% van de totale directe buitenlandse investeringen (DBI) in Turkije uit de EU afkomstig.

Eurofractie