Rijksvoorlichtingsdienst

Begroting EZ 2011: bouwen aan vertrouwen

De Nederlandse economie is in de loop van 2010 iets hersteld van de recente economische crisis. Dit is met name te danken aan de aantrekkende wereldhandel en de daarmee toenemende export. Herstel van vertrouwen in de economie is onmisbaar voor een gezonde economie en is een belangrijke opgave voor 2011. EZ richt zich daarbij op het versterken van de Nederlandse concurrentiekracht door: 1) het creëren van meer ruimte voor ondernemerschap en innovatie; 2) een sterkere positionering van Nederland op groeimarkten; en 3) een toekomstbestendige energievoorziening. EZ werkt hiervoor in 2011 onder meer aan:


* Voldoende toegang tot kredieten voor grote en kleine bedrijven; Vanwege het belang van een gezonde vermogensverschaffing aan bedrijven worden de crisismaatregelen in de BMKB, GO en Groeifaciliteit met een jaar verlengd tot eind 2011. De garantieregelingen zorgen ervoor dat bedrijven die in de kern gezond zijn voldoende toegang hebben en houden tot de kapitaalmarkt.
* Meer snelgroeiende bedrijven; Nederland kent weinig snelle groeiers en MKB bedrijven die uitgroeien tot grote internationale spelers. Juist deze bedrijven versterken de Nederlandse concurrentiekracht en zorgen voor vernieuwing en dynamiek. In 2011 moeten in totaal meer dan honderd bedrijven deelnemen aan het programma Groeiversneller. Bedrijven met een jaaromzet van enkele miljoenen worden in vijf jaar tijd geholpen door te groeien naar een omzet van ¤ 20 mln of meer.
* Meer innovatieve bedrijven; Om bedrijven te stimuleren te innoveren wordt het budget van de fiscale faciliteit WBSO opgehoogd met ¤ 170 mln, bovenop de verruiming van ¤ 63 mln die reeds was voorzien. Dit stimuleert grote en kleine bedrijven om mensen in te blijven zetten voor R&D, ook tijdens de nasleep van de crisis.
* Betere toegang MKB bij aanbesteden en minder kosten belastingbetaler; Om MKB-bedrijven een eerlijker kans te geven bij overheidsaanbestedingen is een voorstel ingediend voor een nieuwe aanbestedingswet. Naast eerlijke kansen voor MKB-bedrijven, zorgt de nieuwe wet voor kostenbesparing voor de overheid en daarmee de belastingbetaler.
* Goed werkende telecommarkt en voldoende frequenties voor de groei van mobiele diensten; In 2011 worden de 900 Mhz en 1800 Mhz banden (nu in gebruik voor GSM) opnieuw verdeeld voor mobiele telefonie/breedband. Daarnaast komen de komende jaren extra frequenties beschikbaar uit de 800 Mhz band, dit om het snelgroeiende gebruik van smartphones en mobiel internet aan te kunnen. In 2011 zorgt een wijziging van de Telecomwet verder voor meer helderheid voor de consument over hoe providers hun internetverkeer organiseren (netneutraliteit). De overheid kan indien nodig hieraan ook nadere eisen stellen.
* Meer innovatieve bedrijven aantrekken; Het aantrekken van kennisintensieve bedrijven geeft een impuls aan de concurrentiekracht. EZ spant zicht de komende jaren in om ten minste 15 toonaangevende kennisintensieve buitenlandse bedrijven aan te trekken in sectoren waar Nederland traditioneel sterk in is.
* Zorgen voor een toekomstbestendige energievoorziening;In 2011 kunnen via de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) 500.000 tot 550.000 huishoudens van duurzame energie worden voorzien. Daarnaast zorgt EZ er voor dat particulieren en bedrijven (bijvoorbeeld tuinders) die duurzame energie produceren voorrang krijgen op het elektriciteitsnet. Tenslotte worden vergunningsprocedures versimpeld om aanleg van energie-infrastructuur en grote duurzame projecten te vergemakkelijken.

Voor infographic: zie bijlage

Noot voor redacties (